Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Založení akvária pro krevetky

Dobrý den,
uvažuji o pořízení krevetek (Neocaridina sp., pravděpodobně Red cherry nebo Orange) cca tak za půl roku, až se mi uvolní místo pro akvárium. Nyní tedy čtu a zjišťuji informace, co to obnáší. Nikdy jsem žádné akvárium neměla a nezajímala se o akvaristiku, jsem tedy naprostá lama. Proto mi není spousta věcí jasných a ani z krevetkářských webů jsem se to až tak nedočetla, protože tam předpokládají, že už člověk základy zná. Proto Vás zkušenější prosím o rady a názory na toto:

1. substrát by byl droboučký štěrk nebo hrubozrnný písek. Vodní rostliny se sází jen tak do tohoto substrátu, nebo je potřeba pod něj dát něco pro výživu? (Hlínu, nebo jiný substrát?)

2. všude čtu, že je potřeba filtr, buď na základě filtrace přes nějakou pěnovku nebo biofiltr (pochopila jsem, že je to v podstatě taky pěnovka obydlená nějakými "hodnými" bakteriemi?) Je potřeba k těmto filtrům ještě asi i nějaký motorek, aby vodu skrz filtr proháněl, že? A platí to i pro ten biofiltr?

3. jakožto totální začátečník proto uvažuji o koupi akvarijního setu - vím, že ho zkušení akvaristé moc nedoporučují, ale díky mým (ne)zkušenostem si netroufám na zařizování akvária svépomocí, určitě bych tam něco nedala nebo udělala špatně. Jsem omezena maximální délkou 45 cm, takže uvažuji o těchto:
http://akvaria.heureka.cz/aquael-leddy-plus-led-40 -akvarijni-set-25-l-cerny/#
http://akvaria.heureka.cz/tetra-aquaart-led-akvari jni-set-20-l/#
Případně ještě tento, ale ten mi připadá zbytečně vysoký, což krevetky nevyužijí:
http://akvaria.heureka.cz/tetra-aquaart-led-akvari jni-set-30-l/#
Co si o nich myslíte, případně máte tip na nějaký jiný vhodný?

4. je asi lepší LED osvětlení? Co jsem vyčetla, tak mu časem neklesá intenzita vyzařovaného světla tak jako u zářivek...

Ocením i tipy na nějakou literaturu nebo weby, kde by se psalo o zařízení akvária pro totální neznalce jako jsem já:-)
Pokud někomu budou moje dotazy připadat hloupé, pak se předem omlouvám...

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny