Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem postupné umírání pavích oček

Mockrát děkuji za odpověď a ráda odpovím na Vaše dotazy.

- Akvárium je velké : délka 74 cm, výška 35 cm a šířka 27 cm, za zadní stranou akvária je fototapeta.

- Zakládali jsme jej na přelomu února a března, na dno akvária jsme použili "Complete substrate Start UP" pro 60 litů od fy Tetra a dali převážne na místa, kde jsme uvažovali s výsadbou rostlin. Všechny byly zakoupené nově až na zadní širokolistou (kryptokoryna?), kterou jsme měli z původního akvária. Rostliny jsme ale nevysazovali hned, ale nechali je nejdříve zvlášť ve velké sklenici ve vodě cca 3 dny.
ale
- Akvárium jsme si objednali ve Sklenářství, je lepené, horní část je z velké části krytá sklem a nad ním jsou umístěné 2 zářivky - jedna na prospívání rostlin, druhá na pěkné barvy a v průběhu dne jsou obě zářivky zapnuté. Akvárium není umístěné naproti oken ani dveřím, ale je na boční stěne pokoje.

- Z původního akvária jsme použili černé břidlicové kameny a kamenný oblouk, všechno jsme ale nejdříve vyvařili ve vodě. Bílé kamínky na dně jsou zakoupené nově, ale před použitím taktéž vyvařené.

- V původním akváriu byl pouze sumeček a 4 paví očka, ty jsme odlovili a po založení akvária po 2 dnech jsme je pak přemístili na nové.

- dalších 10 pavích oček jsem dokoupila v průběhu asi 14 dní převážně od jednoho dodavatele a za další týden 5 ks neonek, takže celkový stav byl 20 ks rybek, z toho ten jeden (sumeček) se většinou jen zdržoval na dně pod černou břidlicí, kde jsme již záměrně pro něj přichystali "úkryt". Dotaz ohledně úhynu jsem na prodejně vznesla a ptala se na možný důvod, ale bylo mi sděleno, že jim se nic podobného nestává a žádný jiný zákazník nic neříkal. O možném důvodu prodavačka neměla tušení.

- Vodu měníme každý týden - 10 dní, 1/3 vypuštěné vody nahrazujeme 24 hod odstátou vodou z vodovodu a nakonec přidáváme asi 2 polévkové lžíce kuchyňské soli.

- Krmíme formou automatického krmítka 2x denně malým množstvím krmiva FISH Mix od fy Tukan, je to kompletní vločkové krmivo pro akvarijní ryby, nebo Vipan Základní krmivo pro okrasné ryby od fy SERA z Německa. Občas pro zpestření a změnu přihodím jednui tabletu Tubiflex-Basic-Tab od fy Tubifex.

- Je pravda, že filtr máme už dost dlouho, snažila jsem se opsat název, který je: AQUAEL filtr akwariovy turbinowy typ FAN l, O max=300l/hod a vedle v trojúhelníčku je napsáno buď "8" nebo "B", to jsem nemohla rozeznat.

- Zpočátku vypadaly rybky velice spokojeně a rychle se rozmnožovaly, ale z velkého množství potěru nakonec zůstaly jen 4 rybky o délce něco přes 1 cm (uhynuly? staly se samy potravou? - to bohužel nevím). Ocasní ploutvičky postižené rybky začaly svěšovat cca po 2 týdnech ty z původního akvária, nově zakoupené pak také tak nějak. Ale není pravidlem, že by hynuly chronologicky podle data pořízení - některé nové např. uhynuly dřív, než dřívěji zakoupené. A samotné neonky nevypadají, že by je stíhalo totéž co paví očka, ale všechno ještě bohužel může být.

- Za uhynulou rybku (v průběhu mi takto uhynulo už 10 kusů) jsem postupně dokupovala novou náhradní, nyní se počet pavích oček ustálil na 8 kusech a dokud situaci nevyřešíme, už jinou kupovat nebudu. Navíc už u dalších tří je patrné, že také brzy skončí.

- Po celou dobu jsme se s manželem marně snažili na internetu najít nějakou informaci, o co by se mohlo jednat, manžel přišel s tím, že snad o křivici v důsledku nějakých chybějících vitamínů. Až jsem se já dostala na Vaše stránky, zaregistrovala se a s dovolením vypsala naši situaci s prosbou o radu. V příloze přikládám i jednu fotografii, přidala bych i víc, ale zřejmě je možnost vložení jen jedné. Mockrát děkuji za posouzení a event. i doporučení, co a jak dál.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny