Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zakalená voda

Ahoj.Prosím vas přes noc se mi zakalila voda a akvarku(180l).Vím že to dělá moc krmení,ale ja krmim jenom patentkama jednou za dva dny a vím že jsou hned pryč.Můžete mi poradit co stím a jak tomu předházet?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A ten zákal vypadá jak? Jestli je to takový mléčný, mohlo by se jednat o nálevníka. V takovém případ…
Arutha 26.11.2009 17:39
Arutha
Kdyz uz jsme u tech nalevniku - co je vlastne zac ten "zakalovy" nalevnik? Je to vzdy ten samy druh/… nový
JaBula 30.11.2009 20:36
JaBula
Já se obávám, že pokud jde skutečně o zákal způsobený "nálevníkem", žádný rybí potěr si s ním nepora… nový
RITCHI 01.12.2009 00:33
RITCHI
téměř čistou monokulturu pouze jednoho druhu nálevníka (Tetrahymena corlissi) Tak takhle to je. Ja… poslední
JaBula 01.12.2009 14:58
JaBula

A ten zákal vypadá jak? Jestli je to takový mléčný, mohlo by se jednat o nálevníka. V takovém případě bych doporučil po dobu jednoho týdne dávkovat denně do vody Sera - Nitrivec. Nitrifikační bakterie nálevníka zlikvidují. důležité je v žádném případě neměnit vodu - to by bylo ještě horší - namnožil by se :-)
No a pokud je to zákal jiný tak netuším, chtěo by to foto:-)

Kdyz uz jsme u tech nalevniku - co je vlastne zac ten "zakalovy" nalevnik? Je to vzdy ten samy druh/skupina druhu nebo zalezi co si kde clovek donesl pri zarizovani akva? I kdyz mam par akvar za sebou, jeste jsem se s timto problemem nesetkala. Daji se tihle nalevnici nejak vyuzit? Napada mne treba nasadit do takoveho akvarka nejaky na vodu nenarocny poter, ktery by postupne nalevniky vyzobaval (zadne patlani se s trepkama). Nebo je to uplna blbost?

Já se obávám, že pokud jde skutečně o zákal způsobený "nálevníkem", žádný rybí potěr si s ním neporadí. A obzvlášť, jde-li o jeho invazivní přemnožení. V takových minimálně 90% případů se jedná o téměř čistou monokulturu pouze jednoho druhu nálevníka (Tetrahymena corlissi), který má bohužel prokázaný parazitický vztah k rybám. Tento droboučký trapič dlouhý asi půl desetiny milimetru žije prakticky všude, kde je silně organicky znečištěná voda. Podle některých údajů z literatury se za určitých podmínek může stát i příležitostným parazitem ryb v našich vodách, a právě plůdek trpí nejvíc. Proti tomuto nálevníku v akváriu pomůže snad jen maximální výměna vody za čerstvou, ve spojení s co nejsilnější filtrací; prostě na minimum snížit obsah organického odpadu, tudíž dusíkatých látek ve vodě. Při likvidaci přemnoženého nálevníka je žádoucí zamezit (případně alespoň omezit) jeho další množení, proto je v tomto případě vhodné použít do vody klidně i trochu té chemie - pár kapek acriflavinu, methylenové modři, apod.). Základem všech problémů je hlavně prevence. To znamená: Nepřerybňovat akvárium, pravidelně odkalovat a měnit vodu, nepřekrmovat, a intenzivně filtrovat. Takže na otázku, zda lze tohoto nálevníka využít jako potravu pro potěr, zní odpověď: Určitě ne! Trepka je prostě trepka... ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru