Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem potřebuji poradit se zakalenou vodou

Takhle - ten zákal je šedavý nebo do zelena? Na fotce se tváří zeleně, ale jestli to není ten preventin.

Ad chemie:
1. přidávání preventinu - osobně nejsem zastáncem chemie pokud není třeba. 1xdenně 25 kapek je docela dost. Když už, použil bych Aquatan od Sery, to je alespoň biologický, nepředávkovatelný přípravek. Ale i ten je denně zytečný.
2. Mycopur - to je léčivo a v případě, že ryby nejsou nemocné, nemá tam co dělat:!: Dlouhodobě zatěžuje organismus ryb. Je to jak brát preventivně prášky, ikdyž jste v pohodě.
3. biofiltr - ano, vždy při výměně části vody a proprání filtru. Filtr doporučuju prát ve vodě odkalené z akvária, tím ušetříte dost bakterií, které i odstátá voda polikviduje (pokud není odstátá třeba dva týdny)
4. anti-algen - pokud se tvoří zelená řasa, je to jedna z možností likvidace, takže OK. Užívat přesně dle návodu, já ten přípravek neznám.

Co si myslím, že není dobře:
1. umělé rostliny - jednoznačně jedna z příčin řasy. Umělé kytky se sice dobře udržují a máte jistotu, že neshnijí, ale je to mrtvá věc, která akváriu nijak neprospívá. Živé rostliny naopak jednak okysličují vodu a druhak potlačují řasy - berou jim živiny.
2. skaláry - skalára je docela velká ryba a IMHO do tak malé nádrže nepatří. Pokud tam máte více velkých ryb, může být problém v "přerybnění" tj. s tím spojeným větším znečištěním vody. stejně tak pokud jsou v hojné míře zastooupené živorodky - to jsou čuňata.
3. krmení - oosbně používám krmiva od Sery nebo Hikari, případně Tetra - jsou jednak kvalitnější co do surovin a druhak mi nikdy nekalily vodu - to Dajana ano. Názory na toto jsou ale rozporuplné, rozhodně nechci být dogmatický. co se týká množství krmení - je třeba krmit tak aby to ryby během minutky sežraly a krmivo nezůstávalo na dně. méně znamená více. ale to musí každý vypozorovat sám.

Co bych udělal:
1. vyměnil kytky za živé
2. přestal užívat nadbytečnou chemii (Mycopur)
3. vodu podle typu zákalu ošetřil (pokud je zelený, tak prostředky proti řasám, nejlépe v tekuté formě) (pokud je šedavý, mléčný, pak Sera - Nitrivec - stejnou službu by mohl odvést i Biofiltr, ale nemám odzkoušeno).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny