Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Závojnatka - nádor?

Předem se omlouvám, nemám fotku. Zadařil se nám náhodou pár závojnatek, ale samec teď (po pouhých třech letech) má buď výhřez konečníku, nebo spíš nádor - zdá se, že to prorůstá do dutiny břišní. Rapidně hubne, ačkoliv jí a částečně i vyprazdňuje. Info k chorobám se těžko hledá, tak se chci optat, jestli někdo nemá zkušenost s nádorovými onemocněními u závojnatek.
Ináč - ještě související dotaz - myslíte, že starší samice snese přidání mladého kousku nebo jí máme nechat dožít jako královnu vdovu? Akva má 60 litrů, výkonný filtr, vzduchování, krmíme kombinací Sera/Tetra/Dajana ... občas i něco "živého"... na jednu zlatuši je to docela dost...
Děkuji předem za případné odpovědi a přeju hezký den.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ad nádor - netuším a jestli hubne, je to zlý. Ad přidání dalšího kousku - jakpak je velká "alma mate…
Arutha 26.07.2010 21:09
Arutha
A update - Královna Vdova je spokojená, má krásných cca 15 cm a ten maličký trpaslíček Karkulín, co… nový
YDraigGoch 13.11.2010 16:26
YDraigGoch
Rekapitulace po dvou měsících - sameček byl humanně zesnut (ještě z toho mám trauma a to jsem silněj…
YDraigGoch 21.09.2010 20:28
YDraigGoch
Ahoj, ja bych se take rada zeptala na zavojnatku.. Mame asi mesic malickou, takovou hnedozlatou, nej…
Era 11.11.2010 13:14
Era
to je těžká pomoc,aspon kdyby byla fotka pokusil bych se.....každopádně nic nezkazíš přisolením vody…
viper 12.11.2010 00:21
viper
Jo, prosolit vodu, to je rozhodně plus... Zmiják se vyzná! :-D Taky semtam prosoluju, akvárka s brak… nový
YDraigGoch 13.11.2010 16:23
YDraigGoch
Jo, mimochodem - jak často "měníte vodu" a co si pod tím můžu představit? nový
YDraigGoch 13.11.2010 16:24
YDraigGoch
Ve vetsim akvarku byla se zavojnatkou "lvi hlava" a dvema cichavci. Ted je v malinkem a vodu ji meni… nový
Era 13.11.2010 17:53
Era
Předpokládám, že v té karanténě asi nemá filtraci, že? Mimochodem, dávat dohromady čichavce a závojn… nový
YDraigGoch 13.11.2010 19:42
YDraigGoch
Ja to chapu :-).. Rybicky chtela mala dcera, akvarko dostala k narozeninam a kdyz jsme rybicky vybir… nový
Era 13.11.2010 19:49
Era
No... tady je každá rada drahá... takže... Nejlepší by bylo zbavit se čichavců, nechat akvárium závo… nový
YDraigGoch 13.11.2010 20:21
YDraigGoch
YDraigGoch - Rozhodně si nemyslím, že častá výměna vody závojnatky stresuje. Naopak, tyhle ryby jsou… nový
RITCHI 13.11.2010 21:33
RITCHI
Díky za poučení... toho není nikdy dost... :-D je pravda, že ten karas mi taky došel cestou domů, co… nový
YDraigGoch 14.11.2010 09:47
YDraigGoch
Ach jo, kdybych vedela do ceho lezu (myslim s tou akvaristikou) :-).. Dcera dostala akvarko darem od… nový
Era 14.11.2010 10:18
Era
Taky odkaluju jednou za 14 dní... to stačí, když jsou v akvárku dvě závojnatky a dobrý filtr. Můžu s… nový
YDraigGoch 14.11.2010 11:04
YDraigGoch
"Neboj, když už bude koupenej, tak tě s ním nevyhodí!"- Takhle nejak to bylo u nas... Ano, je to nej… nový
Era 14.11.2010 18:13
Era
Akvárium nemusí být jen zdrojem problémů a strastí,ale musí se založit s rozumem a hlavně skušeností… nový
viper 14.11.2010 11:19
viper
Pravda. Začít literaturou a informacemi... říká někdo, kdo si před 25 lety přinesl od kamaráda v pyt… nový
YDraigGoch 14.11.2010 13:31
YDraigGoch
Souhlas s Viperem. I v miniaturní nádrži lze vytvořit nádherný biotop, a pastvu pro oči. Třeba tohle… nový
RITCHI 14.11.2010 14:05
RITCHI
Nadhera to je, ale na to nemam :-D.. Hezky vecer. nový
Era 14.11.2010 18:15
Era
S tou vymenou vody u zavojnatek je to takovy rozporuplny. Ja jim treba menim vodu jednou za 3-4 tydn… poslední
bahno 16.11.2010 13:44
bahno

Rekapitulace po dvou měsících - sameček byl humanně zesnut (ještě z toho mám trauma a to jsem silnější polovička) a pořídili jsme novou závojnatku - karkulku. Seznámení snadné, dneska se vesele prohánějí v akváriu, bílý trpaslík pošťuchuje oranžového obra k aktivitě... Tak alespoň jednou dobrá zpráva. :-)

Ahoj, ja bych se take rada zeptala na zavojnatku..
Mame asi mesic malickou, takovou hnedozlatou, nejdrive mela nejakou poskozenou zabru, byla zarudla a odstavajici, pak se to upravilo, rybicka vypadala cila, ale dneska jsme ji nasli briskem vzhuru a na hlavicce a na ploutvicce ma neco bileho.. Zatim se obcas snazi plavat, ale stale se otaci briskem nahoru. Je nejaka pomoc?

to je těžká pomoc,aspon kdyby byla fotka pokusil bych se.....každopádně nic nezkazíš přisolením vody -polévkovou lžíci na každých 10 litrů vody ale dej to tam na 3 krát třeba ráno v poledne a večer.....a pokud máš nebo koupíš dej tam FMC nebo malachitovou zelen.
je to taková první pomoc,může to pomoct ale taky nemusí ....

Jo, prosolit vodu, to je rozhodně plus... Zmiják se vyzná! :-D Taky semtam prosoluju, akvárka s brakickýma ráda chytají plíseň a tu to docela slušně zažene - plísni by odpovídala ta skvrnka. Jinak červená odchlíplá žábra = teoreticky by to mohl být bakteriální rozpad žaber, resp. ploutví... vzduchujete dost? Nemá závojnatka moc teplou vodu? V tom "velkém" akvárku byla sama nebo s jinými rybami?

Ve vetsim akvarku byla se zavojnatkou "lvi hlava" a dvema cichavci. Ted je v malinkem a vodu ji menim kazdy treti, ctvrty den. Dam vodu z vodovodu a do ni naleju ten pripravek. Bile skvrnky zmizely, jen ta ploutvicka je porad na okraji cervena.. Rybicka zere i plave normalne..

Předpokládám, že v té karanténě asi nemá filtraci, že? Mimochodem, dávat dohromady čichavce a závojnatku je... jak to říct slušně? Nemoudré... jedna závojnatka by pro sebe měla mít aspoň 30 litrů vody o teplotě nejvýš kolem 20 stupňů a vydatnou filtraci (jinak dojde na bakteriální rozpad žaber a ploutví a trpí na plísně) a čichavec potřebuje aspoň 24 stupňů (a klidně i víc, 26 by byl ideál), filtraci spíš mírnější... málokterá ryba snese tak chladnou vodu jako potřebuje závojnatka a naopak, závojnatka špatně snáší teplo... křičet o pomoc bohužel nemůže, ale když jsme v létě mali v bytě 27 stupňů, házeli jsme do filtru kostky ledu... ostatním akváriím to nevadilo, brakické i živorodé byly v pohodě, ale závojnatky chytaly infarkt. Jestli můžete, pořiďte páru závojnatek jedno 60 l akvárium se silným filtrem, bez topení a čichavcům taktéž, ale s topením (snesou až 28 stupňů)... To by byl ideální stav. Jinak můžou být spolu v akvárku při teplotě tak 22 - 24 stupňů, ale nebude to ideální ani pro jeden druh. Hlavně pořádně filtrovat... a mimochodem, čichavec je ryba spíš do tanku, než do akvárka, tam by na pár kousků bylo dobrých tak 100 litrů... Asi to nejsou moc potěšující zprávy, ale mně jde v první řadě vždycky o zvíře a pak až o majitele...

Ja to chapu :-).. Rybicky chtela mala dcera, akvarko dostala k narozeninam a kdyz jsme rybicky vybiraly, tak jsem se v prodejne ptala, jestli muzou byt zavojnatky a cichavci dohromady a pry ano.. No a ted se dozvim uplne neco jneho :-[.. Akvarium je 60l. Vzduchovani a teplomer maji, teplota nastavena na 24st.
Ale spis mi slo o tu malickou, nevim co s ni je, ze ma bud krvavou zabru nebo ted tu ploutvicku.. Ta v tom malickem akvarku vzduchovani nema..

No... tady je každá rada drahá... takže... Nejlepší by bylo zbavit se čichavců, nechat akvárium závojnatkám, pořídit do něj pořádný filtr, vyhodit topení a nechat je být. Závojnatky jsou docela vděčné ryby, pokud nemají nějaký genetický defekt a jsou vhodně chované, dožívají se přes deset let. V tam mrňavém (na poměry druhu) akváriu se čtyři ryby neuživí - jsou vystaveny neustálému stresu a tím pádem náchylnější k chorobám. Těžké bude i vyloženě vyléčit tu v karanténě - neustálá výměna vody ji stresuje... u ryb je stres jako takový podněcovatelem nemocí jedna dvě... Těch 24 je pro jedny ryby strašně moc a pro druhé málo. Pro představu - závojnatka je vyšlechtěná z kapra, ryby zvyklé spíš na chlad a po dlouhá léta chovaná spíš ve venkovních chovech. Čichavci žijí v Thajsku, v tropické vodě... ano, oba druhy jsou klidné (čichavci - samci bývají při námluvách trochu bojovnější) a snaesou se, to jo. Ale nejde to mít je dohromady. Co se týče prodavače... mno... víte, člověk by měl věřit hlavně sám sobě. Sednout si večer k webu a než se s děckem vydáte na nákup, podívat se, co by bylo vhodné. Mohli jste koupit 30l akvárium a do něj krásné hejno gupek, nenáročných rybiček, na kterých se otrkával snad každý akvarista... a slečna by nějakou základní péči zvládla snad i sama. Hlavně nenechat děcko rozhodovat něco tak podstatného, jako je živý tvor... Dnes a denně se v práci setkávám s podobnými dotazy a dnes a denně rozmlouvám lidem populární "zlatou rybu v kouli"... a tisíce dalších omylů. Jsme my, prodavači morální a pak jsou prostě prodavači, kteří vám řeknou cokoliv, hlavně když utrží. Škoda, že jste nepřišla k nám, to byste viděla přednášku... ;-)
Jinak, jestli máte někde v okolí větší prodejnu Pet Center (doufám, že jste to akvárium a ryby nekupovala tam a jestli ano, zajímalo by mě moc kde přesně...), tak na některých mívají skvělé rádce k chovu od firmy Sera a různé info brožurky k akvaristice...
Takže - buď jeden aspoň 60l nebo radši 100l tank pro čichavce a 60l nechat závojnatkám nebo se jednoho páru zbavit. Všichni čtyři v jednom akváriu mají tak akorát naději, že prožijí krátký život, zbytečně vyplněný stresem...
Mimochodem, my máme doma 1x 60l s párem závojnatek, 1x 60l s hejnem molly, parmiček, danií a neonek a z lásky a nostalgie právě 1x 30l s hejnem gupek všech barev... na jídle to stojí hříšné peníze... jak nad tím dumám, tak máme ve skříňce 9 druhů krmiv, z toho 4 speciálně pro zlatuše... ale je to prostě láska...
Přeju hodně štěstí, budu tady jistě ještě během zítřka...

YDraigGoch - Rozhodně si nemyslím, že častá výměna vody závojnatky stresuje. Naopak, tyhle ryby jsou z odpuštěním "prasata" produkující značné množství odpadních látek, takže častou výměnu vody potřebují. Obzvlášť, jsou-li chovány v 60 litrech bez filtrace a navíc ve 24°C. S ostatním lze víceméně souhlasit.

Mimochodem, že závojnatka byla vyšlechtěna z kapra, je naprosto zcestná informace. Prabábou (nebo chcete-li praotcem) všech závojnatek je karas zlatý Carassius auratus, který sice patří do čeledi Cyprinidae (Kaprovití), ale jinak má s kaprem společného asi tolik, jako šimpanz z orangutanem. Ostatně, o původu závojnatek z karase zlatého svědčí i fakt, že u většiny vyšlechtěných závojových variet se určitá část potomstva vždy vrací k původní "divoké" formě.

Díky za poučení... toho není nikdy dost... :-D je pravda, že ten karas mi taky došel cestou domů, co to plácám za bludy... ale člověk v práci moc nemyslí...
Tím stresováním myslím to, že by ryba i v karanténě měla mít slušné podmínky - tedy filtraci a vzduch a že každý třetí den jí lovit, přendavat, házet zpátky do chemikáliemi oslazené vody... týkalo se to spíš téhle stránky. Samozřejmě, nechat závojnatku v nefiltrované a neměněné vodě by byla naprostá ohavnost... Taky máme ke třem akvárkům čtvrté "karanténní" a i do patnáctky se dá nacpat menší filtr. Horší je, že při léčení se zase filtrovat nesmí... akvaristika není nenáročný koníček.
Mimochodem, ještě má oblíbená otázka - jak často odkalujete? Mířím k majitelce závojnatky.

Ach jo, kdybych vedela do ceho lezu (myslim s tou akvaristikou) :-).. Dcera dostala akvarko darem od sveho otce, kde bylo koupene to netusim.. Ja byla proti, je to prace navic akorat pro me, dceri je sedm.. Asi reknu byvalemu, aby se o to zacal starat sam..
Dalsi kupovat fakt nehodlam :-), takze nevim jak to poresime, asi budeme muset dat cichavce pryc..
Odkalovala jsem jednou za 14 dni.. Urcite mi napisete, ze musim casteji :-[..
Jinak dekuju za cenne rady :-)!

Taky odkaluju jednou za 14 dní... to stačí, když jsou v akvárku dvě závojnatky a dobrý filtr. Můžu se optat - je to akvarijní set, taková ta věc se zabudovaným topením a filtrem a krytem? Mimochodem - chválím, že vůbec kalíte, kdybyste věděla kolik lidí ani neví, že by se mělo něco takového dělat! ]:(;-)
Tyhlety dárky... jednou od nás vyfučel pěkně naštvaný tatínek, protože kupoval dcerce králíka a mezi řečí slyším něco jako "Neboj, když už bude koupenej, tak tě s ním nevyhodí!" - a při diskusi vyšlo najevo, že tatínek vidí dítě 1x za 14 dní a tím pádem se o králíka bude starat maminka... dostal mírnou sodovou a odešel s tím, že si na mě bude stěžovat. Mno... holčička sotva mluvila, takže tam by žádná starost o zvíře nepřipadala do úvahy...
A víte co? I sedmiletá slečna se už klidně může zapojit do práce. Dětem trocha disciplíny jen prospěje... ;-)
Teď je rozhodnutí jen na vás. Závojnatky jsou pohodové ryby, čichavci zase hezcí... každopádně je budete mít, při troše štěstí roky a roky, takže je to zodpovědnost... přeju hodně štěstí.

"Neboj, když už bude koupenej, tak tě s ním nevyhodí!"- Takhle nejak to bylo u nas... Ano, je to nejaky ten akvarijni set.
S tim odkalovanim to vim od kamaradky, maji doma take akvarium, ale pry se o nej prevazne stara manzel.. Jo, to se tak nekdo ma :-D..
Jinak moc dekuju za rady :-).
Hezky vecer.

Akvárium nemusí být jen zdrojem problémů a strastí,ale musí se založit s rozumem a hlavně skušeností,pak zabere opravdu minimum času.... i 60 litrové akva se dá udělat pěkně a přitom levně a "bezůdržbově" - pokud to s dcerou přenesete přes srdce,podarujte závojnatku i čichavce a začněte znovu,myslím že tady se bez problémů dozvíte jak na to...

Pravda. Začít literaturou a informacemi... říká někdo, kdo si před 25 lety přinesl od kamaráda v pytlíku šest gupek a pak teprve sháněl akvárko... od té doby se toho hodně změnilo, jsou dostupné věci, které tehdy snad ani nebyly (no, asi by i byly, ale děcko ví prd!) a jak říkám... do 60l akvárka se dá namíchat krásná směs hejnových rybek, pěkně natřídit podle vodního sloupce, kde se zdržují a máte rázem televizi za všechny peníze... sledovat samečky, jak imponují jeden druhému nebo samici, jak to všechno pořád šmejdí a hledá a vyvíjí nějakou činnost... ale jo, akvaristika je nádherná... :-D

S tou vymenou vody u zavojnatek je to takovy rozporuplny. Ja jim treba menim vodu jednou za 3-4 tydny, stylem kybl pri odkalovani pryc a dva kyble dolejt(z toho odparu mam docela strach, mam pocit ze se mi tam musi koncetrovat mineraly), a to delam pomerne drsne, klidne jim tam hodim hadici a dopustim rovnou ze studny. A jede to bez problemu. Ale mam 3ks(+1ks okruzak) v 120l s dnovou filtraci, nejaka ta zelen. Premejslel sem nad pridanim samce, ale 4 uz mi prijdou moc na tak malou nadrz.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru