Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Doma lepené akvárium

Dobrý den,
mám v plánu si doma založit akvárium. Chtěl bych se zeptat, zda je rozumné si akvárko doma slepit. Sklo, které chci použít je sklo, které sloužilo jako deska stolu (toto sklo bylo však pouze položené na starém dřevěném stole). Tlouušťka skla 6 mm. Rozměry plánovaného akvárka 80x35x35. Skla mam samozřejmě dostatek. Bude toto sklo splňovat požadavky pro použití na akvárium? Dejme tomu, že bych to slepil akvarijním silikonovým lepidlem. Děkuji za odpověďi

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pisatelé dobrých rad moc akvárií asi neslepili. Při rozměrech které udáváš to sklo v pohodě vydrží.… nový
Staré sklo se špatně 13.12.2010 09:54
Staré sklo se špatně
"Vyklepávaný" řez skla, je pro použití na lepené akvárium naprosto nevhodný, a nebál bych se říct, ž… poslední
RITCHI 13.12.2010 13:23
RITCHI

Pisatelé dobrých rad moc akvárií asi neslepili. Při rozměrech které udáváš to sklo v pohodě vydrží. Problém je ale v tom, že to staré sklo se velice špatně řeže a zpravidla se musí "vyklepávat". To je proces schůdný jen pro zkušeného sklenáře, i když pochybuji o tom, že to většina sklenářů umí. Dnes už sklenáři ze starého skla nic nedělají a proto nemají důvod se učit vyklepávat. V každém případě ten řez bude se starým sklem asi nepřekonatelný problém. Fakt je pohodlnější nechat nařezat z nového skla.

"Vyklepávaný" řez skla, je pro použití na lepené akvárium naprosto nevhodný, a nebál bych se říct, že skoro i nebezpečný, alespoň co se pevnosti spoje týče. Lom na skle by měl být hladký, a především rovný. Což zaručuje nejenom rovnoměrnou vrstvu lepidla ve spoji, ale i minimalizuje možnost, že se skla tzv. "potkají". To totiž může vést u již napuštěného akvária k pohromě. Hladký a hlavně rovný řez (lom) je možný zpravidla jen u nového, nebo nepříliš starého skla. Staré sklo ale snadno praskne mimo naznačený řez, pokud se samozřejmě nepoužije to poklepávání. Nebo se poklepávání použije, sklo se sice zlomí v řezu, ale lom je většinou natolik zvlněný, že je pro lepené akvárium prakticky nepoužitelný. Dopručuji tedy nešetřit, a dát na předchozí rady - nové sklo je prostě nové sklo ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru