Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plesen? na plutvach

Dobry den,
prosim o radu.

Priznaky:
Bojovnici (samec) sa vzadu na plutvach spravili sedobiele chumace (povrch je takmer hladky, ako jemna kozusina), niekde presahuju aj par mm za plutvy (do volneho priestoru). Plutva pod nimi ma "rozpitu" az ciernu/velmi tmavu farbu. Zacalo to predvcerom (rybka stala pod filtrom a nechala si vodou z nej masirovat plutvy, to som este nic netusila), vcera sa jej na 2 miestach (najviac vzdialenych od tela) spravili tie chumace, a dnes to ma na koncoch ostatnych zadnych plutiev, na prvych postihnutych miestach to postupilo smerom k telu. Je apaticka, takmer sa nehybe, nezerie.
Akvarium mam 3 mesiace, takze s rybkami (ani chorobami) vela skusenosti nemam, odhadla som to na plesen a dnes kupila a aplikovala mycopur, ale rychle sirenie ma v diagnoze zneistilo (a ak je to nieco ine, rada by som zasiahla co najskor). Ak to nie je plesen, co to je?
(Fotku zial nemam cim spravit)

Kontext:
Inak su v akvariu (17 l) este 3 panciernicky, tie su zdrave. Mam tam vela rastlin, vymena vody + odkalenie raz tyzdenne, doteraz som nemala filter, ten som kupila (novy) a zapojila az v pondelok (den pred vznikom chumacov).
Predtym bolo akvarium 2 dni zatemnene, lebo sa v nom rozbujneli sinice (po odtemneni som vymenila cast vody a filter je s aktivnym uhlim, takze predpokladam ze otrava by to nemala byt..)

Dakujem za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Hezký den, jedná se nejspíš o tzv. "krupičku", kterou způsobuje nálevník parazitující na kůži. Bojov… nový
Réza 26.06.2011 14:37
Réza
Rézo myslím, že po měsici a kousek, to už ryby buď "rozchodily" a nebo to už rozchodila Aha. nový
ar 26.06.2011 18:12
ar
Och tak to pradon:-D...já tady čtu včera nový a na nic víc jsem nehleděla:-) poslední
Réza 27.06.2011 11:57
Réza

Hezký den, jedná se nejspíš o tzv. "krupičku", kterou způsobuje nálevník parazitující na kůži. Bojovnice napadá často. Zkuste zvýšit teplotu v akváriu tak na 26°C a kupte si ve zverimexu "malachitku". Je to taková modrá vodička na dezinfekci vody. A poté akvárko vyčistěte...třeba se rybku podaří zachránit, ale někdy už to nejde...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru