Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem trenie ikernatých rýb:

ja by som doporučil, z vlastnej skúsenosti, cichlidku Pelvicachromis pulcher (česky myslím "pestřenec červený" ?). jediné "úskalie" je v tom, že väčšinou treba nechať z väčšieho počtu jedincov, aby sa vybral párik (násilné zostavenie páru kúpou 1 samec + 1 samica končí spravidla šarvátkami a utláčaním jednej ryby druhou).
keď už nie je možnosť získať väčšie množstvo jedincov (ideálne aspoň 5-6, samozrejme aby tam boli obe pohlavia), tak aspoň odporúčam kúpiť 1 samca a 2-3 samice. samičky sú v uzatváraní partnerstiev väčšinou viac iniciatívne než samce, medzi sebou súperia o priazeň samca a po čase by sa mal s jednou spárovať. vtedy je najlepšie zvyšné oddeliť.

P.pulcher sa neresí do úkrytov (obrátený črepník, kokosová škrupina, úzka jaskynka z kameňov, a pod.). o ikry sa stará samica, samec bráni okolie. po rozplávaní mladých ich chránia a vodia obaja rodičia - tento čas je pre akvaristu asi najkrajší: mláďatá reagujú na pokyny a správanie rodičov :-)

hlavný dôvod, prečo ho odporúčam, je ten, že poter je už zo začiatku pomerne veľký, rozmer hlavy a papuľky je podobný ako u poteru bežných živorodiek, takže aj kŕmenie je dosť ľahké. navyše je poter dosť sebestačný čo sa týka zháňania potravy - ak je akvárium zriedkavo čistené a sú v ňom nárasty rias a kal, dokáže si poter aj v tomto nájsť niečo "pod zub"...ináč sa dá kŕmiť artémiou, malými "buchankami", aj umelým práškovým krmivom...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny