Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s parazity v akváriu

Léčba je dlouhodobější,
tyden bohate staci - je otazka, jestli tohle znamena dlouhou dobu
je potřeba opakovat jí,
pokud je odlecena dusledne, zadne opakovani potreba neni (tedy pokud neudela clovek znovu tu samou chybu, ze do akvarka prida ryby bez karanteny, nebo si prinese rizikove krmeni.
protože paraziti mohli už naklást vajíčka
paraziti zpusobujici "klasickou" krupicku vajicka nekladou. Pote, co stadia na rybe dostatecne vyrostou, se odpoji od ryby, spadnou na dno, zacystuji se a tam se vyviji v zavislosti na teplote jeden az nekolik dni. Pak se cysta rozpada na velky pocet mrnavych parazitu, kteri mohou rybu znovu napadnout.
Teď je jen otázka, jestli akvárium "přeléčit" nebo kompletně restartovat před přidáním nové skupiny ryb.
restart po krupicce (pokud tam byla jen ona) neni potreba.
Pokud je akvarko cca dva tydny pri teplote cca 25 stupnu bez ryb, vylihnuti paraziti bez hostitelu pochcipou. A protoze dalsi se uz nemaji na kom tvorit, tak proste infekce vymizi.
Na to ostatne spolehal i takovy jeden akvaristicky trik, kdy se kazdy den (po dobu, nez byly ryby zcela ciste - tzn. cca tyden)prelovily ryby do zcela nove nadrze. Takze cysty, ktere z ryb opadaly, se uz s rybou do doby lihnuti nemohly setkat a nemohlo tedy dojit k nove nakaze. Pote, co z ryby opadaly i posedni trofonti se zas mohly nechat chvilku v klidu, a pokud se zadny dalsi parazit neobjevil, mohly se dat ryby s klidnym svedomim do puvodniho akvarka (opakuji pro jistotu: pouze, pokud je problem jen puvodce krupicky Ichtyophthirius multifillis).
Vim, je to narocne na prostor i na stres ryb a ne vsude se to da pouzit (chce to proste dve hole nadrze navic), ale pokud je onemocneni zachyceno vcas (a ryby jsou bez sekundarnich plisni a bakterialnich infekci), je to ucinne a to i bez chemie. Pokud chemii, tak vyborne a rychle pusobi ESHA.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny