Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Akvarista začátečník - Mé 1 akvárium - malé s jednou rybičkou!!

Zlatou rybičku? Závojnatku? Na jednu alespoň 60l akvárium, je to ryba, která v pohodě doroste do 15 cm a v 6l se ani neotočí. Do toho 60l akvária zatraceně hodně výkonný filtr, protože závojnatky jsou strašný čuňata a špiní vodu jako snad žádná jiná ryba, co znám... topení snad ani není třeba (my ho u závojnatek - 2 ks ve 110l - nepotřebovali nikdy), pak samozřejmě vzduchování. Substrát dle libosti, my používáme klasický různobarevný, větší kamínky - závojnatky rády hrabou ve dně a dohledávají zapadlé kousky potravy. Osvětlení samozřejmě, podle umístění. Co se týče "chemie" do vody, té se vyhýbám jak to jen jde a protože dobře chovaná a dobře vybraná závojnatka bývá většinou zdravá, díkybohu to jde. Dál je potřeba koupit odkalovač, odkalovat tak 1/3 vody tak jednou za 14 dní (když budete mít kvalitní filtr)... a pak může následovat výčet věcí jako je stěrka či škrabka na sklo (kdyby se vám dělaly řasy), hadr na utírání skla (náš Karkulín rád plive vodu do vzdálenosti několika cm až dm) a akvarijního stolku, kvalitní strava (časem hodně, každopádně alespoň dva druhy - něco speciálně pro závojnatky a něco s vyšším obsahem zelené složky) - závojnatky je dobré krmit častěji a v menších dávkách...
Jinak, ta 6l mučírna na ryby, do té doporučuju nasypat zeminu a zasadit tam hipoestes nebo fitonii či jinou hezkou rostlinu, které dělá dobře vyšší vzdušná vlhkost. V žádném případě v tom nemůže být ryba.
Přeju hodně štěstí.
Mimochodem, hezký přístup - chci pořídit příteli k výročí/je to můj sen - to by tedy snad měl pořídit přítel vám, ne? A bacha, při dobré péči si závojnatku ponesete ještě do manželství, není to ryba na pár měsíců... ;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny