Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaká rybka na chov?????

náročnosť cichlíd (resp. akýchkoľvek rýb) určite nesúvisí s veľkosťou, skôr ide o to že veľké ryby viac zaťažujú svoje prostredie v akváriu - istým spôsobom nemusí platiť pravidlo 1 l vody na 1cm dĺžky ryby, taká 10 cm ryba zaťažuje svojim "odpadom" vodu viac než dve 5-centimetrové

práveže z veľkých cichlíd je viac druhov vhodných pre začiatočníka, ale chce to veľké akvárium, resp. striedmosť v osádzaní menšieho a zároveň zvýšenú starostlivosť o kvalitu vody.
Choval som kedysi párik Hemichromis lifalili (samec cca 10 cm, samica cca 7 cm) s jedným ancistrusom (cca 8 cm) v 85 l akváriu a na vznikajúcich riasach bolo vidno, ako dostáva voda "zabrať", najmä keď sa cichlidy rozmnožili a odrazu sa s nimi v akváriu ocitlo pár stoviek poteru !

na tvojom mieste by som v 98 l akváriu skúsil chov Pelvicachromis pulcher (pestřenec červený), za podmienky ako som vyššie spomenul (t.j. najprv zohnať viac kusov, nechať vytvoriť pár a zbytok dať preč) a pridania len niekoľkých iných rýb (napr. húfik 4-5 kusov "parmičiek" Capoeta/Puntius... ktoré budú pôsobiť na pár cichlíd "rozptyľujúco" - t.j. samec bude zamestnaný hájením teritória a tak budú mať partneri menej príležitostí na "manželské hádky" :) )

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny