Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Svině nálevníci nebo blbý substrát, přesně jak psala Réza. Popište trochu akvárium, velikost, teplot…
Y Draig Goch 15.02.2012 14:34
Y Draig Goch
AHOJ AKVÁRKO JE 30LITROVÉ,JSOU TAM DVĚ BETY,HOLKA A KLUK,TEPLOTA VODY ASI 20 STUPNŮ, A FILTR MAJ TAK…
AQUA 15.02.2012 19:12
AQUA
Rostliny ne... jak je psáno nahoře, hlavně betám proboha zatopit, potřebují těch 25°C! Pokud ty bety… nový
Y Draig Goch 15.02.2012 19:49
Y Draig Goch
Jinak v akváriu bez topítka se tradičně daří bělavému zákalu Z jakého důvodu? To jsem nikdy neslyše… nový
Evva 15.02.2012 20:30
Evva
Já vám nevím... znáte to, říká se to... nám se ten problém sporadicky taky vyskytne a bývá to právě… nový
Y Draig Goch 15.02.2012 20:35
Y Draig Goch
Je to pravda, ve studené vodě se daří kde čemu lépe, než v teplé, od nálevníků, přes viry, až po plí… nový
Réza 15.02.2012 21:03
Réza
Tak zrovna o nálevnících vím, že nepreferují žádnou teplotu, daří se jim úplně stejně při 20 nebo 25… nový
Evva 15.02.2012 22:52
Evva
Tak asi jak který, většinou za to přemnožení může víc faktorů, třeba že je tam bordel, zima, málo sv… poslední
Réza 15.02.2012 23:58
Réza

Rostliny ne... jak je psáno nahoře, hlavně betám proboha zatopit, potřebují těch 25°C! Pokud ty bety jsou jen pár, brzy zřejmě dojde k tomu, že sameček bude samici příliš pronásledovat. Běžně se chová buď 1 samec nebo samec plus 2 - 3 samice. Hodně rostlin, hlavně plovoucích na hladině. Neuškodí nějaká jeskyňka, kořen, schovka pro samičku.
Jinak v akváriu bez topítka se tradičně daří bělavému zákalu, hlavně v případě nového nebo vypraného filtru. Nechali jste akva po založení řádně zaběhnout?
Filtr stačí mírnější, bojovnice zas v nijak extra divoké vodě nežijí.

Já vám nevím... znáte to, říká se to... nám se ten problém sporadicky taky vyskytne a bývá to právě u studenovodních a po vyprání filtru, vydrží to tak necelý den a pak to přejde... eventuálně pomůže znovuosadit filtr bakteriemi, proto se ptám, jestli je akva správně založené.

Je to pravda, ve studené vodě se daří kde čemu lépe, než v teplé, od nálevníků, přes viry, až po plísně. Dokonce si myslim, že zvednutí teploty (které je v tomhle případě pro betty nutné, alespoň na 25°C) by pomohlo. V malých akvárkách se to děje často a je to z určité části i tim malym prostorem. Rostliny jen prospějí, fungují trošku i jako takový přirozený filtr a hlavně betty rády hodně zarostlé akvárko. To s tim silnym filtrem je taky pravda, v přirozenym biotopu žijou spíš ve stojatý, nebo mírně tekoucí vodě...s velkym filtrem v malym akva musej bejt jak v pračce:-D Ráda bych koukla na fotku, v tom akvárku je zjevně nevyvážený prostředí, který je třeba nějak ustálit. Nálevníci v přirozeném množství v akvárku nijak neškodí, naopak udržují v normě bakterie a řasy, odpad atd atd...ale někdy se jim daří až moc...
Pokud jsou to opravdu ty nálevníci, tak těch se dá zbavit chemií (malachytka, methylénka atd.), nepřekrmovat (to je důležité), přitopit, koupit si ve zverimexu nitrivec, případně pořídit UV lampu...Ten nitrivec je "hodná" bakterie, která udržuje ve vodě správný prostředí...ale ta malachytka by je zabila, takže jedno, nebo druhý;-)

Tak zrovna o nálevnících vím, že nepreferují žádnou teplotu, daří se jim úplně stejně při 20 nebo 25 stupních. Mám čtyři akvárka několik let bez topení a nikdy žádný zákal, vir nebo plísně. Ale v tomhle případě samozřejmě bojovnice potřebuje teplou vodu.

Tak asi jak který, většinou za to přemnožení může víc faktorů, třeba že je tam bordel, zima, málo světla...třeba krupička je taky nálevník a obecně by se dalo říct, že přitopení mu nedělá dobře. Tohle akvárko je možná čerstvě založený, tak se musí teprve "rozject", někdy se to dá dopořádku i samo, když se tam namnožej ty správný bakterie. Ty viry a plísně samozřejmě primárně nezávisej na teplotě vody, to je o imunitě těch ryb, když je člověk nekrmí jen suchym, tak se tak snadno nedaj:-) Ale ta teplota někdy může pomoct.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru