Předmět Autor Datum
Náchylní jako na co? Jestli myslíš "blbuvzdorný", tak to si pořiď paví očka...po dotazech s bettama,…
Réza 07.03.2012 20:35
Réza
myslím, že aj 100 l je dosť málo, tieto rybky dokážu narásť na veľkosť ocelátov často sa v akva pre… nový
perenquen 08.03.2012 17:56
perenquen
Oni jsou celkem blbuvzdorní, je zapotřebí akva větších rozměrů jak je psáno výše, do 100l bych osobn… nový
Arutha 09.03.2012 09:18
Arutha
A scink už nám zase začíná... cichavec_libajici Pokud ti jde o to, aby se "líbali", musíš mít k disp… nový
Y Draig Goch 09.03.2012 11:08
Y Draig Goch
troufnu si tvrdit, že jeden nebo dva kousky ve dvěstěpadesátce se lehce uživěj, sem tam si zobnou kr… nový
AnneMonica 09.03.2012 15:55
AnneMonica
Děkuji moc jste hodná konečně odpověď:-):-):-) poslední
Scink007 12.03.2012 18:02
Scink007

Náchylní jako na co? Jestli myslíš "blbuvzdorný", tak to si pořiď paví očka...po dotazech s bettama, živorodkama a cichlidama už nemám jiný názor...na netu je spoustu a spoustu informací...Chov je podobný, jako u bojovnic, akorát s tím rozdílem, že musí mít alespoň 100litrů.

myslím, že aj 100 l je dosť málo, tieto rybky dokážu narásť na veľkosť ocelátov

často sa v akva predajniach ponúkajú jedince, ktoré sú zjavne dlhodobo podvyživené (nevhodná strava) a zakrpatené.

Sám som nikdy Helostomy nechoval, nemám na to priestorové kapacity, takže ohľadom chovu neviem poradiť :-| Celkom pekný článok s praktickými skúsenosťami z chovu a množenia bol kedysi v AT, číslo a ročník si už nepamätám. Dotyčný chovateľ ich však mal vo veľkých akváriách (cez 200 l) a spomína zaujímavosť že pri spoločnom chove s dospelými závojnatkami (!!) si zvykli Helostomy ďubať do brušiek samíc karasov a tie takto stimulované vypúšťali ikry, na ktorých sa Helostomy kŕmili ! :-).

Oni jsou celkem blbuvzdorní, je zapotřebí akva větších rozměrů jak je psáno výše, do 100l bych osobně dal pár. Je potřeba je krmit drobnou potravou, byť jsou to větší ryby, žerou primárně jen hodně drobné kousky - moina apod. Např. z vloček se často pořádně nenažerou a bývá to problém vyhubnutí a následného úhynu.
Z nemocí relativně snadno dle mých zkušeností inklinují ke krupičce - nevím jestli jsou pro tyto parazity nějak zajímavější, ale např. bakteriální plísně jsem u nich neřešil nikdy a krupičku chytnou relativně snadno - v porovnání např. třeba s pavíma okama.

A scink už nám zase začíná...
cichavec_libajici
Pokud ti jde o to, aby se "líbali", musíš mít k dispozici dost ryb nebo odsoudit pár samců k smutnému životu věčných bojovníků o nic.
Každopádně - 100l je minimum pro pár. A co se týče stravy, je to opravdu o mikro soustech.
Je to celkem cimprlich ryba, ne moc vhodná pro začátečníka (a už vůbec ne do společného akvária se závojnatkami, jak si to teď moc hezky pořídili do okna v nedaleké korejsko-thajské restauraci - ]:().

troufnu si tvrdit, že jeden nebo dva kousky ve dvěstěpadesátce se lehce uživěj, sem tam si zobnou krmení s ostatníma rybama a hlavně celej den neúnavně oždibujou všechno uvnitř akva, živí se nárůsty řas a myslím, že i baktérií, kdo je má, nemusí mít škrabku na skla, moc užiteční pomocnící...ale štětičkovou nežerou, to zase ne:)...a těch sto litrů je skoro málo...za normálních podmínek jsou odolní a rozhodně ne křehcí, pokud vypadají vychrtle, tak to bude podvýživa nebo nějaký parazit, případně oboje, nebrat...i když neříkám, že se to nedá napravit

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru