Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Změna pohlaví u živorodky?

Zdravím rybičkáři:-) V jednom akvárku, kde je společně několik druhů živorodek, mám dvě samičky a tři samečky black-molly, ale po čase jsem zjistila, že jedna z "holek" se pro mě záhadným způsobem "přetransformovala" na chlapa, tzn., že má normální vzhled samice...je veliká, kulatá a zkrátka rozhodně nevypadá, jako všichni ostatní hubení a drobní samci, ale řitní ploutvička se jí změnila na genopodium, které se jeví poměrně funkčí, protože se s ním snaží obšťastnit zbývající samičku. Co je ale poměrně vtipné je to, že inkriminovaného transexuála se dost zmateně snaží oplodňovat i ti "opravdoví" samečci, ale dost si s tim nevědí rady, protože neví, "kam s tim":-D, takže pohled na tuto podivnou skupinku vypadá dost vtipně. Stoprocentně to byla dřív samička, protože měla i spoustu mladých. Na netu jsem se dočetla jen, že se to stává, ale nikde jsem se nedočetla proč...a to je to, co mě zajímá, aneb "Co jí hrabe?".
Napadlo mě, že je to kvůli převaze samců, tak s tím sekla, aby jí dali pokoj, nebo něco v tý naší kohoutkovici, nebo prostě jen chyba v genech? Je asi rok stará...díky;-)

loading...
Předmět Autor Datum
Zdar, kolegyně. Nám se přetransfomovala jednou mečovka na luxusního mečováka (a poté popravila chátr…
Y Draig Goch 19.03.2012 14:15
Y Draig Goch
Jj...to s tou antiko jsem slyšela, ale z takový vody se pak prej dělaj jen samičky, tak nevim. Ty sa…
Réza 19.03.2012 14:27
Réza
Mal som kedysi prípad zmeny pohlavia F > M u dospelej samice gupky. Mala v spoločnosti aj samce, tak…
perenquen 19.03.2012 15:10
perenquen
To bude tou dnešní emancipovanou společností...prostě degenerace...:-D [http://img716.imageshack.us/…
Réza 19.03.2012 20:53
Réza
Změna pohlaví u některých ryb je celkem známá už mnoho let, odborně se to nazývá arrhenoidie. Poprvé…
RITCHI 19.03.2012 22:39
RITCHI
Mě se to nikdy před tim nestalo, ale na netu se o tom docela i píše, jen nikdo neví, proč to dělaj:-… nový
Réza 19.03.2012 22:41
Réza
Možná aby byly zajímavý... zvyšují si image! :-D nový
RITCHI 19.03.2012 22:51
RITCHI
Pche! Co je špatnýho na tom, bejt baba?:-D nový
Réza 19.03.2012 22:52
Réza
Nic! Ale ty hloupý ryby to nevědí... nový
RITCHI 19.03.2012 22:54
RITCHI
A teď si řiká..."Ku*va, já jsem ale kráva!...Teda vůl!":-D poslední
Réza 19.03.2012 22:56
Réza

Zdar, kolegyně. Nám se přetransfomovala jednou mečovka na luxusního mečováka (a poté popravila chátrajícího stávajícího otce rodu) a popravdě, plavou nám v akva dvě takové "genderově nevyhraněné" silver molly. Obrovské, kulaté... a škádlítko pod břichem... :-D Jedna stačila i třikrát porodit, než se rozhodla, že na to kašle. Inu, svoboda volby... ]:)
Nejsou ti samečci už za zenitem, neplodný a nepoužitelný, takže by šlo o pokus zachránit genofond? Tím se to většinou startuje, aspoň co já vím. Když dojdou samci nebo se nezmůžou, tak se toho ujme zdravá dospělá samice. Taky šla řeč o chemických změnách ve vodě, ale v tom plavu aj já. Někde na Východě se prý dokonce pokoušeli vyvolat to uměle, aby zvýšili produkci, ale čert vem takový "zaručený zprávy". Taky se diskutovalo o tom, že zbytkový estrogen, který se dostane do vody s močí žen, používajících antikoncepci (a čističky ho nevyčistí) způsobuje opačný problém a v rybí populaci tu i onde přibývá samic v neprospěch samců, ale to jsou zase další špeky... :-D
BTW - malovat čerta na zeď se fakt nevyplácí - tudle se tu chlubím, jak jsme v životě neměli krupičku a před 5 dny nám s ní lehla mečovka. Ovšem - všimli jsme si toho, když po sobě měla asi tak 5 teček, okamžitě šla do slaný karantény, v akva jsme přitopili, vypli časovač na vzduchování, aby jelo furt und furt, odkalili, osolili, zjistili že došla modrá i zelená (ou jéééé!) a tuto aplikovali druhý den... po pěti dnech je mečovka zpátky v akváriu, kde krupičku nikdo jiný nedostal a vesele plavčí. Výsledek - krupička není smrtelná. :-D

Jj...to s tou antiko jsem slyšela, ale z takový vody se pak prej dělaj jen samičky, tak nevim. Ty samečci nejsou za zenitem, naopak, jsou výkonní, možná až moc, už mi ty black-molly ani nikde nechtěj:-D Zkusim jí vyfotit, je to fakt tlustá koule s "nářadíčkem":-D Ale teď už běžim do školy, nebo mi ujede vlak:-p
Asi jí došlo, že je vlastně na holky:-D

Mal som kedysi prípad zmeny pohlavia F > M u dospelej samice gupky. Mala v spoločnosti aj samce, tak si myslím, že to bola skôr záležitosť nejakej hormonálnej poruchy nezávislej od zastúpenia pohlaví v skupine. Nielen že sa jej vytvarovala análna plutva do gonopódia, ale ryba sa aj viac vyfarbila.

Změna pohlaví u některých ryb je celkem známá už mnoho let, odborně se to nazývá arrhenoidie. Poprvé byla zmapována myslím že u sasankových klaunů, akvaristé se s tím setkávají především u živorodek (gupky, mečovky, molly, apod. Tedy žádné překvapení ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...