Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prečo Závojnatke zrazu sčeňali plutvy a okolie očí?

Dobry den, uz asi týžden mojej zavojnatke tmavnu plutvy, postupne aj ziabre. Uz ich ma uplne cierne. V akvariu je sama, ma tu len 2 rastlinky. Filter cistim aj vodu vymienam pravidelne. V akvaristike mi odporucili melachitovu zelen 2 krat som jej ju tam dala, ale nepomaha to. Cierne flaky jej pribudaju aj okolo oci. Sprava sa normalne, potravu neodmieta a ani nevyzera, ze by umierala. Nemam s takouto chorobou niekto skusenosti? S akvaristikou som zacala nedavno, takze sa v tom nejako nevyznam. Prosim poradte.

Předmět Autor Datum
Dost možná následek přebytku dusičnanů ve vodě, tzn. špinavé akvárko. Závojnatkám se musí často odka… nový
Réza 07.04.2012 01:22
Réza
Možná to není ani žádná choroba, třeba jde jen o zvýšenou tvorbu pigmentu - melaninu. U některých zv… nový
RITCHI 07.04.2012 11:42
RITCHI
No jeden karas v jezírku nám tohle udělal, ale ne do černa a s tim černánim ploutviček už jsem se, s… nový
Réza 07.04.2012 13:39
Réza
Nechtělo se mi do toho zasahovat bez znalosti prostředí ryb (a po beznaději se slečnou, co mi sdělil… poslední
Y Draig Goch 10.04.2012 14:14
Y Draig Goch

Dost možná následek přebytku dusičnanů ve vodě, tzn. špinavé akvárko. Závojnatkám se musí často odkalovat dno a měnit voda, protože jsou to takový vodní prasata rychle si nádrž zaneřádí. Jak velké máte akvárko? Jak často měníte vodu a čim krmíte?

Možná to není ani žádná choroba, třeba jde jen o zvýšenou tvorbu pigmentu - melaninu. U některých zvířat, například u psohlavců zelených (had), lipicánů (koně) a mnoha dalších, je pozvolné přebarvení celkem normální jev, především v době kdy pohlavně dozrávají. Se závojnatkami zkušenosti nemám, ale je možné, že se některé sorty v dospělosti také přebarvují? Třeba do toho někdo znalý vnese jasno...

No jeden karas v jezírku nám tohle udělal, ale ne do černa a s tim černánim ploutviček už jsem se, sice ne u svých ryb, protože závojnatky taky nemám, ale setkala...a byl to okrasnej chudáček v kouli, nebo taky dost špinavé akvárko a závojnatky si to svoje bydlení uměj dost rychle zas*at:-D Taky by to klidně mohla bejt nějaká plíseň, nebo bakteriální rozklad, ale to by prostě chtělo fotku ryby a akvárka...jako veštci nejsme:-D

Nechtělo se mi do toho zasahovat bez znalosti prostředí ryb (a po beznaději se slečnou, co mi sdělila, že halda tlamovců v 60l je OK), ale v jednom případě se nám stalo, že nám sameček, když pohlavně dospíval, nahodil na čas černé fleky - v okolí tlamy a na ploutvích. A kdesi na webu běhá info, že závojnatky mohou měnit barvy až do dosažení pohlavní dospělosti. Ruku do ohně za to ale nedám.
Kolik let je rybě, nebo aspoň jak je velká? A samozřejmě, podrobnější podmínky chovu by prospěly...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru