Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem čolkové

Rušil jsem na zahradě malé zahradní jezírko o velikosti 5 m2 a hloubce 1 metr. Při jeho vypouštění hadicí jsem zjistil, že mi z hadice vyplouvali čolkové obecní o kterých jsem nevěděl. Nakonec jich je asi 30. Umístil jsem je v zahradní kašně s objemem asi 150 litrů. Tam jsem jim dal vodu a rostliny z původního jezírka a amjí tam i souš. Mám však obavu, že se mi tam přirozeně neuživí a tak bych je měl asi dokrmovat. Jak je mám poté přemístit do nového jezírka, které bude mít asi 100 m2 a 70m3?
S pozdravem
Jaroslav

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
dôležité je hlavne, aby mohli samičky vyklásť vajcia - ak majú k dispozícii vodné rastliny, malo by…
perenquen 06.04.2012 12:30
perenquen
Mimochodem, čolci jsou u nás chránění:-D Část bych jich možná zkusila pustit do přírody, pokud by by…
Réza 06.04.2012 18:07
Réza
no, podľa opisu, tí čolci prišli do jazierka sami od seba, teda berú záhradu "za svoju". Možno ak sú… poslední
perenquen 06.04.2012 20:13
perenquen

dôležité je hlavne, aby mohli samičky vyklásť vajcia - ak majú k dispozícii vodné rastliny, malo by to byť ok. Dospelci sa dokrmovať môžu, ako už bolo spomenuté, ale oni po čase aj tak z vody vylezú (majú možnosť ?) a budú žiť zbytok roka na súši. Možno sa budúcu jar sami nasťahujú do veľkého jazierka... :)

ešte doplnok: Kašna je fontána, hej ? čolci by mali mať stojatú vodu, takže ak tam voda prúdi, treba vypnúť...

no, podľa opisu, tí čolci prišli do jazierka sami od seba, teda berú záhradu "za svoju". Možno ak sú poblíž nejaké mláky s vodnou vegetáciou alebo aspoň napadaným lístím, dali by sa tam vysadiť, ale nejaký ďaleký transfer by nebol dobrý. Skôr ide o to, keď už sa na záhrade objavili, umožniť im tam existenciu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru