Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pár dotazů ohledně bety bojovnice...

Dobrý den,
Ráda bych se zeptala na pár věcí ohledně Betty.
Přišla jsem k jedné samičce betty trochu jak "slepá k houslím", nikdy předtím jsem rybičku neměla, tak se potřebuju přeptat. Je u nás v kanceláři v takovém tom miniaturním betárku (tak 12x12cm?).
Ráda bych jí koupila větší akvárko a k ní i nějakou kamarádku. Max 2-3 rybičky, ideálně taky tak malé:-) Je možné pěstovat jen třeba 2 samičky betty bez samečka? Nebo s jakými rybami se snese? Také bych ráda věděla, jak velké akvárko bych jim měla koupit? Opravdu nezvládnu větší než tak 30x20cm, to radši oželím ty kamarádky:-) Další dotaz je na teplotu. V kanceláři je docela teplo(nedokážu odhadnout kolik stupňů), akvárko je tak metr dvacet nad zemí. Je nutné jí přitápět? Zatím je tam měsíc a nezdá se, že by jí teplota vadila...
Nic dalšího mě zatím nenapadá, prosím, poraďte kdyžtak můžete přidat i další rady, budu moc ráda:-)
Předem moc děkuji!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj, betty potřebují teplou vodu - 25-27°C, takže je nutné dát jí do akvárka topeníčko. To se ale d…
Réza 12.04.2012 22:03
Réza
Dobrý den, děkuji za rady, opravdu si tady do kanceláře nemůžu pořídit větší, to by mě kolegové sežr…
Genevieva 13.04.2012 08:39
Genevieva
Jo a ještě jsem slyšela, že by betta mít filtr nemusela, díky jejímu přídavnému dýchacímu orgánu a p…
Genevieva 13.04.2012 08:44
Genevieva
Betta nepotřebuje vzduchování, protože je to labyrintka a nadechuje se, bez filtru by se to možná ob…
Réza 13.04.2012 12:28
Réza
Tak uprimne co tady ctu ze radite je dost zcestne. Beta preci zije normalne v kaluzi a s nikym jinym… poslední
Nick1111111 18.06.2015 08:16
Nick1111111

Ahoj, betty potřebují teplou vodu - 25-27°C, takže je nutné dát jí do akvárka topeníčko. To se ale do pidi akvárečka těžko vejde. Dobré by bylo pořídit alespoň dvacet litrů, lépe třicet, ryba tam bude přece celý život, těch 30X20 cm je málo...plus tam nenacpete tu techniku. Další věc, co je třeba pořídit je filtr, bojovnice vyžadují čistou vodu a měnit každý týden třetinu vody za odstátou, protože budete pořizovat menší akvárko. K samici můžete pořídit další samice, ideální by bylo ke dvěma až třema pořídit i samce, ale nutnost to není, nebo menší hejno živorodek.
Pokud půjdete do zverimexu, nejspíš vám tam řeknou, že pidi bettárium o objemu 5l stračí, ale není to pravda. Přidám ještě radu zadarmo:-D Kupte jí k vločkám jako krmení i mražené nitěnky, nebo něco podobného, ať má pestřejší stravu a akvárko hustě osázejte rostlinkami, ideální by byly i plovoucí (v přírodě to tak maj;-))...no a pokud tohle dodržíte, mělo by se jí dařit...ve studený vodě by brzo chytla nějakou krupičku, bakteriální rozklad, nebo jinou nemoc.

Dobrý den, děkuji za rady, opravdu si tady do kanceláře nemůžu pořídit větší, to by mě kolegové sežrali... ale myslím, že jakýmkoli větším si polepší, tak spoň něco:-) A když tam budou rybičky přeba jen 3, tak to pro ně nebude tak hrazný, ne? Teď jsem na to koukala má tu něco mezi 22-23°C, tak asi fakt potřebuje přitopit, ale zatím žila celý život takhle:-) Jinak zatím jsme to s vodou dělali tak, že jsme měnili celou jednou za tak 3-4dny, máme tu přefiltrovanou, tak mohla rovou zpátky:-)

Betta nepotřebuje vzduchování, protože je to labyrintka a nadechuje se, bez filtru by se to možná obešlo, ale za chvíli byste tam měli dost bordelu, ale pokud se vám chce pořád vyměňovat vodu za čistou, tak proč ne:-D V přírodě žijí ve stojaté, nebo mírně tekoucí vodě, takže čím menší akvárko pořídíte, tím větší výřivku z toho bude mít, když tam bude filtr:-D Voda se nevyměňuje všechna, je to pro ryby šok a v akvárku je potřeba mít přirozené prostředí s mikroorganismy, mění se tak třetina, nebo polovina. Ta voda je teď moc studená a brzo byste na to doplatili, zrovna betty jsou na nemoce ve studené vodě dost náchylné a prakticky skoro vždycky na to pak chcípnou...u ryb platí, že je mnohem jednodušší prevence, než léčba. Pro bettu je nutné pořídit opravdu minimálně dvacet litrů s tím, že to není ideál, ale třeba já to tak mám a množím je v tom. Co se týče názorů na prostor pro bojovnici, tak pravda je taková, že sice nepotřebují extra velikou nádrž, ale ten malý prostor je myšlený spíš nízkým sloupcem vody (tak do 25cm...když je chce člověk rozmnožit, musí dokonce ještě ubrat). Nejsem dobrá na počty, ale typuju, že by to bylo jen asi o 10cm delší, než to, co jste psala. Malý prostor vám velice rychle zaroste řasou, nedá se v něm totiž udržet správné prostředí a hodnota vody. Obecně platí, že čím menší akvárko, tím rychleji se v něm kalí voda, množí bakterie, řasy, ryby si to tam rychleji zaneřáděj a zkráta to není moc vhodné, ale dvacítka by stačit mohla, tam už nacpete topeníčko a víc rostlinek a je na to lepší pohled, opravdu se za to přimlouvám;-) Tři ryby byste tam klidně mít mohla.

Tak uprimne co tady ctu ze radite je dost zcestne. Beta preci zije normalne v kaluzi a s nikym jinym se nesnese. Vim ze jsme je zkouseli rozmnozovat a ta samice toho samce skoro zabila. Je to dost nebezpecny. Jinak mi prijde ze nejstastnejsi ta beta byla skoro ve sklenici s vodou :) kazdopadne dekuji za info o teplote :)))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru