Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Osvětlení a rostliny

Zdravím,

Vlastním akvarijní sestavu Juwel Rekord 60 o objemu 54l, která má kryt se zabudovaným osvětlením na 15W zářivku.

Rostliny, které mám v nádrži jsou mokřanka trojkvětá (Hygrophila difformis) a šípatkovec (Echinodorus Schlueteri).
Tyto rostliny vyžadují minimálně 50W-70W/100 l.

Kryt je ale stavěný pouze na zářivky 45cm dlouhé tj. max 15W. Takže nejsem schopen rostlinám zajistit dostatečné osvětlení.

Proto byl za zářivku umístěn jakýsi reflektor (odražeč) světla ze zářivky, který má podle popisu zvyšovat výkon o 100%. Bohužel po pár letech už ho teplo zářivky trošku odrovnalo a prasknul.
http://www.levnaakvaristika.cz/juwel-reflektor-438 -mm/1723

Asi rok jsem jel bez reflektoru s novou zářivkou (Osram lumilux plus, podle prodavače skvělá pro kytky), rostlinám to vůbec nedělalo dobře. Myslel jsem, že je to nedostatkem živim, zkoušel jsem tabletové hnojivo Plant Root, ale po něm začli rostliny chřadnout ještě více. Trošičku pomohl Proflor (proflor jsem začal znovu používat před týdnem), ale taky žádná sláva. Ted už je mi jasné, že problém je slabé světlo.

I když Osram pořád svítila, po roce už byl čas vyměnit ji za novou. Rozhodl jsem se pro Aqua Glo. Prasklý reflektor jsem vyřešil to malou improvizací s tvrdým papírem, kancelářskýma sponkama a alobalem. Osvtělení se zdá silnější, ale bojím se, že je to jen "na oko".

Rostliny se jakž takž drží, ale je vidět, že jim silnější světlo chybí, nejsou sytě zelené, jen světle žluto-zelené. Listy ničí hnědá řasa, která se se na nich začíná pomalu ale jistě usazovat.

Ani jim moc nepomohlo, když jsem kvůli tomu, že se mi na podřené neonce objevil náznak krupičky přidal do akvária 3 kávové lžičky soli.

Jedna možnost by byla koupit nový kryt na dvě zářivky. Ale na přesné míry, které má moje akvarijní sestava, jen tak něco neseženete.

Opravdu nevím co dál dělat, prosím proto o každou pomoc nebo radu.

Předem děkuji.

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru