Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Měchýřovky

Hezký den,
pořídila jsem si akvárium a měchýřovku východní. Pak knihu o akvarijních plžích a z té jsem zjistila, že je to společenské zvíře. Proto jsem koupila druhou měchýřovku, ale ukázalo se, že ta původní je samec a ta nová je samice. Sameček na ní neustále sexuálně útočí a ona se za dva dny ani pořádně neodvíčkovala, natož aby něco sežrala a nebo vylezla k hladině... Je z obchodu taková potlučená (chybí ji lem ulity a má kratší tykadla), ale lezla tam po akvárku, tak jsem si říkala, že bude dobrá. Chci se zeptat, jak poznám, že je nemocná (protože neleze ani nežere), nebo že si třeba jen zvyká na nové protředí a obtěžuje jí sameček (sameček hned poté, co jsme si ho přinesli čile lezl, ba dokonce skákal:o), žral... ona nic). Pokud se někdo v chovu měchýřovek vyzná, budu vděčná za každý postřeh, díky.

loading...
Předmět Autor Datum
A není ta ampulárka prostě jen stará? Čím jsou starší, tím míň se jim chce někam lozit. Natožpak se…
Y Draig Goch 15.06.2012 12:49
Y Draig Goch
Dík za odpověď. Ta nová měchýřovka má cca 2cm (ta původní, co mám už asi 3 týdny má už asi 3cm, děsn…
artie 15.06.2012 14:04
artie
Může být. Voda má jiné složení, jinou teplotu, všechno je jinak... člověk by taky koukal jak puk, kd… nový
Y Draig Goch 15.06.2012 14:57
Y Draig Goch
ok, špenát jsem jim ještě nedávala. v knížce psali vařené vajíčko, prý mají rádi žloutek i bílek - v… nový
artie 15.06.2012 20:47
artie
Žloutek dávám občas závojnatkám a rovnou do huby, strašně to sviní vodu. Samozřejmě, není to ani tro… poslední
Y Draig Goch 18.06.2012 16:05
Y Draig Goch

A není ta ampulárka prostě jen stará? Čím jsou starší, tím míň se jim chce někam lozit. Natožpak se nechat otravovat samcem... Tomu by mohlo odpovídat i to, že má otlučenou ulitu... jak je velká? Oplatí se kupovat spíš menší, mladší kousky, ty větší už bývají staré.
Na druhou stranu, u zvířat nikdy nevíte, stejně jako u lidí. Někdy si prostě nesednou. Nevím, jak je to s rivalitou, u nás se to nějak jako vždycky ztratilo. Stejně byly vždycky jen dva kousky u závojnatek... jak velké máte akvárium? A je tam ještě něco dalšího? Co jim nabízíte k jídlu dobrého?

Dík za odpověď. Ta nová měchýřovka má cca 2cm (ta původní, co mám už asi 3 týdny má už asi 3cm, děsně žere a roste). Myslím, že není stará, jen s ní asi hrozně zacházeli...
Mám 54 l akvárko a v něm jen ty 2 měchýřovky a 2 pancéřníčky. Dávám jim krmení pro ryby a spařený salát, někdy papriku. Teď jsem se dočetla na internetu, že některým šnekům to trvá i 4 dny než začnou lézt po novém akváriu, je to možné?

Může být. Voda má jiné složení, jinou teplotu, všechno je jinak... člověk by taky koukal jak puk, kdyby ho najednou vysadili v cizím městě... :-) Místa mají docela dost... co teplota vody? Ale zase když ten druhý tam sviští a jakože nic... no, může být samozřejmě nějak podlomená. Příště - žádný olámaný ulity, ale pěné a zdravé zvířátko.
Zkuste jí pár dní nechat rozkoukat. A zkuste spařený čerstvý špenát, tan nám žraly docela s oblibou...

Žloutek dávám občas závojnatkám a rovnou do huby, strašně to sviní vodu. Samozřejmě, není to ani trochu přirozená strava, takže nemá smysl to hrotit. Ten špenát a salát, to je v pohodě, smlsnou si na tom i ryby...
A všechno se prostě vyplatí kupovat co nejživější a nejzdravější, koneckonců, kdyby nic jinýho, tak jsou to vaše peníze... ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...