Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nemoc pancéřníčků

Podľa mojich skúseností sú pancierníčky celkom bezproblémové, ak je voda dostatočne filtrovaná (samozrejme ak nemajú nejakú nemoc už donesenú z predajne/chovne). V akváriu so slabou filtráciou a zanedbanou výmenou vody však mávajú zdravotné problémy, napríklad že zblednú a nafúkne sa im brušná dutina (vodnateľnosť ? ), a po kratšom čase zvyčajne aj uhynú.
Dávno ako decko som mal jediné "spoločenské" akvárium, kde väčšinou žili mečovky, gupky, tetry neónové, tetry čierne, guramy, bojovnice, ... , bol tam slabý molitanový filter na vzduchovací pohon a vodu som menil tak raz do mesiaca (1/3 objemu). Tieto ryby to zvládali bez väčších problémov, avšak kúpené pancierníčky (C. paleatus, C. schulzei/aeneus) vždy po pár týždňoch hynuli. Neskôr som zriadil ďalšie akvárium, kde už bol výkonnejší filter a aj som dbal na častejšiu obmenu vody (zhruba 2-3x do mesiaca) a tu žili Corydorasy dlhodobo bez problémov, dokonca sa pravidelne neresili.

Takže ja to vidím na zlé hygienické podmienky v akváriu, treba zlepšiť kvalitu vody. Samozrejme kupovať ryby na pohľad zdravé, nesmú mať prepadnuté bruchá ani príliš nafúknuté smerom dole.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny