Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ruducha, stagnace rostlin

Zdravím,
v akváriu mi na listech Sagittarie Subulata množí ruducha, kterou se snažím mechanicky odstraňovat, nemá to však žádný velký význam.
Dále stěny akvária zarůstají další řasou (zelené tečky všude po skle).

Další rostlina Hygrophilla Difformis od zvýšení osvětlení na 2x15 W + reflektory nejdříve ztratila všechny listy a nyní zbylé rostliny ( části kořenů, stonků se zbytky listů stagnují, stejně jako zařasená Sagittaria).

Odkaluji 2-3x za měsíc 1/3 objemu akvária (54l).
Snížil jsem dávky krmení, svítím přibližně 12 h denně, teplota okolo 24C.

Prosím o rady, chtěl jsem koupit více rostlin, ale v místních prodejnách buď rostliny nejsou nebo jsou předražené a povadlé.

Předmět Autor Datum
Ruducha je vobluda. Kvalitní filtrace, míň krmit, aby nebyl zbytečný odpad - to už jste udělal, jak…
Y Draig Goch 07.11.2012 10:34
Y Draig Goch
detail Tady jsou ještě fotky, když jsem měl osvětlení jen 15 W bez reflektoru. Hygrophila se rozrůst…
ngomichal 07.11.2012 17:54
ngomichal
Štětička (ruducha) S ruduchou jsem poměrně hodně experimentoval a dovolím si tvrdit že na její výsky…
RITCHI 07.11.2012 22:34
RITCHI
Děkuji, zkusím :) poslední
ngomichal 08.11.2012 19:59
ngomichal

Ruducha je vobluda. Kvalitní filtrace, míň krmit, aby nebyl zbytečný odpad - to už jste udělal, jak vidím... pokud je na kořeni, není od věci ho vyhodit nebo... ehm... doporučuje se koupel v Savu, ale pak je nutné ho velmi velmi velmi dobře omýt horkou (přelít vařící) vodou, ruducha prý pustí. Ale to je jen rada z doslechu.
Teď si říkám, malý akvárko, dvě zářivky a ještě reflektor... kde je dost světla, je i dost řasy, většinou zelené. Jinak ta Hygrophilla by měla mít kolem 30W na tu 60l, takže to by snad mělo být OK, otázka je kolik přidávají ty reflektory? Listy ztrácí a stagnuje v málo železité vodě, ale ruducha se prý daří spíš v železité vodě... jo, akvaristika je oříšek.
Co osádka? Kolik ryb a jakých?
Víc rostlin by nebylo od věci, to taky pomáhá. Eventuálně nějak dodávat CO2? Ale s tím neumím, to jsem nikdy nepoužíval... jinak na rostliny teď zrovna není období, člověk aby se bál, že mu to cestou domů prostydne a je po legraci.
Jak dlouho to akvárko běží?

Štětička (ruducha)
S ruduchou jsem poměrně hodně experimentoval a dovolím si tvrdit že na její výskyt nemá vliv ani znečištění, ani hnojení, ani množství světla, dokonce ani tak často zmiňované proudění vody. Objevuje se tam, kde je ve vodě dřevo. Stačí i malý kořen a v akváriu nastupuje ruducha. Mnohokrát jsem si to ověřil. Pokud chcete mít akvárium bez této řasy, vytáhněte veškeré, ale opravdu veškeré kořeny, a při zachování běžné čistoty vydržte několik měsíců. Ruducha sama zmizí. Já osobně mám kořeny v akváriu v oblibě a tak vždy část roku mám akvárko bez kořenů a část roku s kořeny. Ruducha se nestačí rozrůst natolik, aby v akváriu byla viditelná.

Zdroj: akvarium.napady.net

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru