Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sladkovodní rejnoci

Dobrý den, rád bych založil akvárium o rozměrech 200x70x80(d,v,š) s rejnoky a většími cichlidami. Potřeboval bych vědět, jakou filtraci použít. Myslel jsem, že koupím Fluval FX-5, ale vím, že rejnoci potřebují velmi čistou vodu a nevím jestli mi bude stačit. Dále bych se rád zeptal, na co si mám dávat pozor, aby nedošlo ke zbytečným problémům. Taky jsem se chtěl zeptat, jak se dá měkčit voda po větších kusech, protože rejnok potřebuje měkkou vodu a u nás(Hradec Králové) je voda tvrdá. Také jsem se chtěl zeptat, jestli někdo máte zkušenosti s rejnokem v Malawi akváriu. Párkrát už jsem to viděl, ale nebyl k tomu žádný detailní popis.

Předem děkuji za každou odpověď
Jakub

Předmět Autor Datum
Ahoj, v první řadě pochvala za zamýšlenou velikost akvária. Většina lidí má pocit, že rejnok se dá c… poslední
viper 25.11.2012 16:16
viper

Ahoj, v první řadě pochvala za zamýšlenou velikost akvária. Většina lidí má pocit, že rejnok se dá chovat ve 200 litrech. Filtrace není u rejnoků "nikdy dost" a pokud ti můžu poradit a je to pro tebe jen trochu technicky možné, udělej si v akváriu kontinuální průtok. Strašně moc ti to ulehčí práci, šetří to peníze a kvalita vody je úplně perfektní;-) Pak ti jedna FX-5 bude v pohodě stačit. V případě, že průtok nebudeš moct udělat, pak to jedno FX-5 zvládne, ale dvě by byly určitě líp. Mimochodem FX-5 považuju za nejlepší filtr na trhu pro velkoobjemová akvária.
S měkčením vody si nedělej starosti, pro rejnoky je to naprosto zbytečné.
Kombinace rejnoků s jinými druhy ryb se v zásadě možná, ale vždy trošku problematická, rejnoci mají tendence všechno, co se dá a nechá sežrat, nebo alespoň okousat, či umořit:-D Většina Malawi cichlid nedorůstá do "rejnokuvzdorné" velikosti, když pominu to, že se k sobě nehodí ani biotopově.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru