Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem LED osvětlení

Ahoj, budu mluvit z vlastní zkušenosti. Sám jsem si osvětlení z LED diod vyráběl na 250 l akvárium. Problému je hned několik.
Předem jenom řeknu že jsem si tím ověřil že zářivky jsou daleko lepší. Zásadní problém je především v tom že LED diody, a to i výkonové mají menší úhel světelného kužele, a je tedy potřeba rozmístit LED diody po celé ploše krytu akvária a to především na místech kde je potřeba nejvíce světla. U zářivek je výhodou že mají rozptyl světla ve 360° úhlu
a tudíž s nimi můžeme manipulovat a umístit přesně tam kde světlo potřebujeme. Nastává tedy problém že LED diody by bylo lepší umístit na plech pod více úhly.
Zkráceně to tedy znamená, že LED diody v zadní části akvária nejsou schopny osvítit přední část akvária, i přesto že výrobce, například udává úhel osvitu 200°.
Další nevýhodu vidím v tom že LED diody mají udávanou svítivost (lm) řekl bych až přehnaně vyšší než je skutečnost.
Z pěti LED diod (viz odkaz níže) jsem dokázal na terase osvítit velkou plochu jako reflektorem o výkonu 150W na vzdálenost 6m s naprosto dojemnou svítivostí, srovnatelnou se zářivkou o 40W. Ale při položení nad akvárium, kdy voda světlo různě odráží byla svítivost přibližně o polovinu nižší. Takže přišlo malé zklamání.
Takže si chce najít kolik Lm má jedna zářivka a ktomu naddimenzovat počet led diod u kterých se svítivost udává automaticky.
Upozorňuji že hlavní nevýhodou LED diod je jejich vysoká cena k poměru výkonu, ale zase člověk hodně ušetří na el. energii, a LEDky nevydávají tolik tepla.

Pokud jsem tě neodradil, použíj vždy přednostně studenou bílou barvu (nad 5000K). Ale existují také RGB LED diody, u kterých lze zapojit kombinaci potenciometrů tak že lze měnit barvy, a to tak aby to prospívalo rostlinkám, nebo také aby vynikli lépe barvy ryb. Toto zařízení se dá koupit již hotové a není příliš drahé.

Já na výrobu použil hliníkový plech o délce 1m a na ně jsem umístil rovnoměrně 5x LED POWER WHITE 3W 200LM
http://www.gme.cz/vykonove-led-nad-1w/led-power-wh ite-3w-200lm-120-p511-053/
na připevnění jsem použil klasické šroubky a kovou část jsem namazal pastou pro výkonové prvky, pro lepší převod tepla na hliníkový plech, protože ten plech slouží především k chlazení prvků. Jako napájení jsem použil spínaný zdroj MEAN WELL LPC-20-350
http://www.gme.cz/zdroje-konstantniho-proudu/spina ny-zdroj-mean-well-lpc-20-350-p332-391/
a LED diody jsou zapojeny do série, aby jimi tekl stejný proud a velikost napájení se rovnala součtu napájených diod. Výhodou spínaného zdroje je nízká spotřeba.

Co bych nedoporučoval, je používat LED pásky, které jsou jednoduší hlavně tím že si člověk odpočítá počet diod do série, a k řešení tak zbývá jen napájení. Upřímně je nedoporučuji, ale mnoho zkušeností s nimi nemám. Setkal jsem se s nimi u nano akvária od Diversi, kde je dodávají spolu s akvárkem. Podle mého výpočtu by ale byly potřeba k aváriu taková světla dvě, a automaticky jsem je zavrhl, protože vím že by na tak malou plochu šlo získat více lm :)

snad jsem ti tím moc nezamotal hlavu ... jen jsem se sanžil poradit, ale možná by jsi mohl vyčíst více na http://www.rostlinna-akvaria.cz/clanky/osvetleni, chce to hodně, hodně číst ...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny