Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tmavě ohraničené skvrny

Dobrý den.Našla jsem v akváriu rybku se skvrnami,které jsou tmavě ohraničené,uvnitř nich jsou poškozené šupinky(bez povlaku).Akvárium (300l) je čisté,teplota vody i ph je v pořádku,žádný druh není agresivní,nekupovala jsem nové rostliny,ani ryby.Budu vděčna za každou radu,která mi pomůže problém vyřešit.Tento problém trvá asi týden,hypermangan nepomohl. Moc děkuji.Edita

Předmět Autor Datum
S touto "nemocí" Jsem se nikdy nesetkala ale pro jistotu bych toho čichavce dala do oddělené nádrže… nový
kata3101 13.01.2013 16:45
kata3101
Ahoj,moc díky,zkusím to.Tento Acriflavin se prodává řeďěný,nebo granulovaný? Mám přístup ke granulov… nový
Edita 13.01.2013 19:30
Edita
Zdravím, napadá mě ještě tzv. děrová nemoc cichlid způsobená střevními bičíkovci (Spironucleus, Hex… nový
Y Draig Goch 14.01.2013 09:59
Y Draig Goch
tohle ale vypadá spíš jako bakteriální nekrózy. Původce neznám, ale každopádně rybu oddělit od ostat… nový
Aurifer 14.01.2013 13:20
Aurifer
Já si myslím, že je jedno jaký je ten akriflavin já používám pouze tekutý a vždy mi zabral na cokoli… nový
kata3101 14.01.2013 15:04
kata3101
to ano, ale on ten tekutý se podstatně snáz dávkuje. A dá se kouupit za pár kaček snad v každém zver… nový
Aurifer 14.01.2013 17:42
Aurifer
Moc děkuji za radu.Chovám ryby celkem dlouho,ale s tímto jsem se ještě nesetkala,ale určitě výsledek… poslední
Edita 15.01.2013 10:24
Edita
Dobrý den.Moc děkuji za radu.čichavec se dostává k jídlu právě jako první,bělavé výkaly nemá,ani jse… nový
Edita 15.01.2013 10:23
Edita

Zdravím,
napadá mě ještě tzv. děrová nemoc cichlid způsobená střevními bičíkovci (Spironucleus, Hexamita). Jedná se o střevní bičíkovce, při jejichž napadení ryby hubnou, mají průjmy, hlenovité a bělavé výkaly. Mohou se také objevit různé poruchy plavání (trhavé pohyby, otáčení). Při přemnožení u oslabených ryb pronikají bičíkovci ze střeva do krve a do dalších orgánů (játra, ledviny). U velkých cichlid se pak často objevuje tzv. "děrová nemoc", kdy se přemnožení bičíkovci usazují v podkožní tkáni a zejména na hlavě a v oblasti postranní čáry vznikají malé, ale hluboké díry, vředy, ze kterých vyčnívá nitkovitá bělavá hmota. Podobné poškození vznikají avšak také při infekci plísní Ichthyosporidium hoferi i při některých bakteriálních infekcích. Střevní bičíkovci se na celkovém onemocnění ryb či jejich úhynu spolupodílí pouze za určitých podmínek. I u navenek "zdravých" ryb bez jakýchkoliv příznaků onemocnění jsou bičíkovci často přítomni v jejich střevech. K silnějším invazím dochází při oslabení imunitního systému ryb, např. zvýšením obsahu amoniaku, dusitanů ve vodě, ale i při nevhodném způsobu krmení a špatném složení potravy ryb. Léčba je možná pomocí některých léků (Entizol, TERAP-SH, HexaEx, eSHa Hexamita, Furanace-P) - tady cituji zdroj z webu, osobně se mi ještě (díkybohu) s něčím takovým nepovedlo setkat. Nicméně, pokud je to jen jedna ryba, mohlo by to být ono, slabší kus který se třeba nedostane tolik ke krmení...

tohle ale vypadá spíš jako bakteriální nekrózy. Původce neznám, ale každopádně rybu oddělit od ostatních a zkusit přeléčit nějakým širokospektrálním přípravkem.

Kdysi se mi stalo něco v počátku podobně vypadajícího u Colossoma bidens, že se na rybách nejdříve udělaly takovéhle tmavé skvrny. Ale pokračovalo to tím, že jim pak odpadly šupiny i s kůží až na maso, u ploutví byly vidět i kosti. Na obrovské ploše, v podstatě většina boků a na těch velkých rybách to vypadalo fakt hrozně. RPostižené ryby jsem přelovila do prázdné skleněné nádrže, zdvihla jim o 2°C teplotu, přisolila vodu a léčila akriflavinem. Na to, jak to vypadalo příšerně to ryby přežily a ty léze jim normálně zarostly šedivou kůží a po čase se jim tam zase vytvořily šupiny, ikdyž o něco drobnější...nevím co to tenkrát způsobilo, ale byl to mazec.

Dobrý den.Moc děkuji za radu.čichavec se dostává k jídlu právě jako první,bělavé výkaly nemá,ani jsem je nikde v akváriu nenašla.Trhavé pohyby také ne.Nejvíce napaden je na hřbetě,skvrny jsou čisté,žádný bílý povlak.Je právě zvláštní,že to má opravdu jen jeden kus a za ten týden nenakazil žádnou další rybu.Pokusím se přeléčit něčím širokospektrálním.Chovám ryby už dlouho a právě toto se mi ještě nestalo...takové obyčejné,jako krupička,vodnatelnost apod.už mám za sebou,proto pátrám...Děkuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru