Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Miminka betty

Dobrý den, prosím o radu. Mým rybičkám se u mě asi líbí. Mám jednoho a samečka a jednu samička ( druhá mi nedávno umřela). Těm dvěma se to evidentně líbilo a hned založily pěnové hnízdo. Vylíhly se mi malé betty, ale nevím, co s nimi. Sameček i samička je žerou. Nevím, zda je můžu odlovit oba a dát mimo, jestli plůdky mohou zůstat o samotě a čím je mám krmit? Dávám jen sušenou stravu. Tak mi to bylo doporučeno veterinářem, prý v živé potravě ( i mražené) se dost přenášejí plísně a není to dobré pro rybičky. Bude jim tedy sušená strava stačit? A co s těmi rodiči? Nemůžu ani vyměnit vodu, protože jsou tak malinké, že je prostě nijak nevylovím a přejdou i sítkem. Vypla jsem i filtr, aby je to nevcuclo. Poradíte? Děkuji

Předmět Autor Datum
26°C - Menší nádrž, libovolně osazená, popřípadě i bez písku, doplněná plovoucími rostlinami. Do nád… nový
Y Draig Goch 19.02.2013 11:21
Y Draig Goch
A co je prosím pravda na tom, že se musí miminkám vzduchovat? nový
nattty 19.02.2013 12:58
nattty
Narozdíl od dospělých ještě nemají plně vyvinutý labyrint, takže si nemůžou přidýchávat. Jemně vzduc… nový
Y Draig Goch 19.02.2013 13:21
Y Draig Goch
O potěr se stará samec, samici je lepší odlovit do malé nádrže stranou, nejen že je možné že potěr s… poslední
Zimmer 23.02.2013 15:47
Zimmer

26°C - Menší nádrž, libovolně osazená, popřípadě i bez písku, doplněná plovoucími rostlinami. Do nádrže umístíme pouze samotný pár (ke tření není vhodné umístit k samci více než jednu samičku). Pro úkryt samičky před samečkem je dobré vložit do nádrže kameny. Voda měkká až středně tvrdá. Sameček staví na hladině pěnové hnízdo, pod kterým dochází k výtěru. Jikry spadlé ke dnu sameček posbírá a vyprskává do pěnového hnízda. Samička mu někdy pomáhá, občas také jikry potají požírá. Po tření samičku odlovíme a snížíme sloupec vody na 15 cm. Sameček pečuje o jikry sám. Potěr se vylíhne za 24 hodin a za 3 - 4 dny po jeho rozplavání odlovíme také samečka. První tři dny po vylíhnutí není třeba krmit /tráví vaječný žloudek/. Potěr po rozplavání přijímá drobnou jemnou živou potravu /viřník, nálevník/, popřípadě usušený vaječný žloutek cezený přes tkaninu, nebo prachové krmivo. 11-14 den, dle velikosti rybek, je nutné začít podávat živou potravu, vylíhlou žábronožku solnou. Do stáří 4 týdnů přijímá potěr kyslík žábrami přímo z vody, proto se doporučuje v té době velmi jemně vzduchovat vodu v nádržce /silné vzduchování nebo proud vody má za následek umlácení potěru/. Po 4 týdnech se potěru začíná vytvářet přídatné dýchací ústrojí — labyrint. V této době musíme opět krmit velmi jemnou potravou, protože se potěr v tomto mezidobí větším soustem často zadáví. Po cca 5 týdnech od vylíhnutí začíná přijímat i jinou potravu. Potěr roste nestejnoměrně a je nutné třídit jej podle velikosti.
Tolik oficiální informace k odchovu betty...

O potěr se stará samec, samici je lepší odlovit do malé nádrže stranou, nejen že je možné že potěr sežere, ale i samec jí může tlouct kvůli ochraně potěru.
Pokud vidíš samce že žere mladý, tak se dobře dívej, jestli je nenabere do tlamy a pak nevprskne zpátky do pěnového hnízda. Pokud ne, tak ho odlov taky :-) mj. ho odlov v případě že zmizí pěnové hnízdo.
Krmení ... jakýkoliv, jsou to všežravci, ale je potřeba dávat na velikost pozor, aby se nepřidusili, tzn. jakékoliv práškové krmivo. Nejlepší a nejdostupnější krmivo jsou žábronožky solné, hodíš to do sklenice, přidáš tam vzduchování a 30h máš hotové krmivo, a tak stále dokola.
http://levnaakvaristika.cz/sera-artemia-mix-sacek- 18g/2814
Přeju hodně úspěchů.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru