Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nemocná betta? :(

Dobrý den,

chtěla bych vás poprosit o radu. Mám bertíka (bojovnici) od středy. Kupovala jsem ho ve akvaristice a paní říkala, že je berou přímo od chovatele. Byl v lahvičce od kafe s rostlinkou. Takže oproti těm, co se prodávají v našich zverimexech úplny luxus! Donesla jsem ho domů a dostal 9l akvárko s odstátou vodou a PH. Dnes ráno jsem na něm zpozorovala bílé tečky. Dívala jsem se na net a podobá se to kožovci rybímu nebo obrněnce hruškovité. Nevím jak to mám rozpoznat a udivuje mě, jak se to na něj dostalo. Veškeré vybavení má nové. Ted k večeru už to má skoro všude. Od tlamičky až přes ploutve. Vložila bych i foto ale zde to bohužel nejde. :(
Děkuji předem za radu!

Předmět Autor Datum
Nebude to plíseň? Betty často trpí na plísně. Máte v akváriu topítko? Zvýšila bych mu teplotu o dva…
kata3101 10.05.2013 21:15
kata3101
Topítko nemám, nevleze se mi tam. Jinak vodu mu vyhřívám lampičkou a ještě pořád vychytávám tu správ…
dencidlo 10.05.2013 21:23
dencidlo
A to 9l akvárium má zářivky, aby mu dělaly 24°C? Dát rybu do něčeho, co je velké s bídou jako dva pů… nový
Y Draig Goch 11.05.2013 10:44
Y Draig Goch
Nechápu jak se někdo takhle může starat o bettu. To je každou chvíli nějaký problém s bettou. Co tak… nový
kata3101 11.05.2013 14:18
kata3101
O zarostlé hladině vím, to má. O šeru jsem se však už nedočetla. Nezlobte se na mě ale já osobně, ne… nový
dencidlo 11.05.2013 14:18
dencidlo
Tak proč jste si ty neonky nepořídila do 20 litrového akvária? S tím jste měla počítat. Člověk si ře… nový
kata3101 11.05.2013 14:37
kata3101
Děkuji za radu :)) uvidím co se dá dělat, snad to zvládneme. Kdybych pořídila 2ol tak by mě to stejn… poslední
dencidlo 11.05.2013 15:06
dencidlo

Topítko nemám, nevleze se mi tam. Jinak vodu mu vyhřívám lampičkou a ještě pořád vychytávám tu správnou teplotu. Když byla moc nakloněna do vody plaval mi u dna. Ted je dál tak se drží při hladině. 25° tam má určitě. Nevím, táta má 1ool akvárium a ted jim vůbec netopí. Mají 24 a to jim dělají ty zářivky. Je agresivní ale jak tam popisují o nic se mi neotírá. Nevím čím to je. Ale vzduch na sobě 1oo% přilepený nemá.

A to 9l akvárium má zářivky, aby mu dělaly 24°C? Dát rybu do něčeho, co je velké s bídou jako dva půllitry je týrání. Kromě toho, betta by měla mít zarostlou hladinu a preferuje spíš šero, na světle se nebude cítit dobře. A následkem bývají nemoci, hlavně plísně. Zaplísněná mohla být klidně ta lahvička od kafe, nevhodné podmínky chovu to potom jen dotlačí do konečného výsledku. Pokud nemáte ve vodě teploměr, těžko přesně určíte teplotu a betta potřebuje opravdu přinejmenším 25°C, ale 27°C je mnohem lepší. Co filtr, ten se vám do akvária vleze? Betta, pokud je správně krmená, produkuje větší množství odpadu a samozřejmě se jí spíš kazí voda - a zase jsme, kde jsme byli.
Co takhle 20l akvárium, topení a filtr, plovoucí rostliny na hladinu, aby se betta cítila dobře?

Nechápu jak se někdo takhle může starat o bettu. To je každou chvíli nějaký problém s bettou. Co takhle kdyby jste si přečetli nejdříve co to zvíře potřebuje a pak si ho pořídili? Koně by jste si taky nekoupili dopředu bez postavené stáje a nezavřeli ho na záchod, jen pro to, že se tam ještě vejde a je schopen se otočit. Já měla bettu ve 100 litorvém akváriu a i to se mi pro ní zdálo málo. A abych tu jen nenadávala, tak ještě poradím, až si pořídíte to topítko (doufám, že to bude co nejdříve, než betta chcípne) tak mu pořádně zvyšte teplotu alespoň na těch 27 stupňů. Tak se vyhnete dalšího onemocnění ať už plísní tak nějakým parazitem.

O zarostlé hladině vím, to má. O šeru jsem se však už nedočetla. Nezlobte se na mě ale já osobně, než zdechnout ve sklince bych se uzkromnila. Jinak chov bett je, co si budeme povídat, hlavně komerční. Lidé vydělávají na tom, že nám namluví: rybě stačí bettárium se obsahem 2 litrů. Věřím, že mnoho bojovnic takto pár měsíců chováno je .. než pojdou. Jinak kdybych měla 2o l akvárim proč tam mít jednu rybu! To si raději koupím neonky at se to tam víc hýbe. To by ale potom betty nikdo nechtěl! Asi by to bylo i dobře, zbylo by pár nadšenců co by je chovalo a nebylo by jich tak moc...

Tak proč jste si ty neonky nepořídila do 20 litrového akvária? S tím jste měla počítat. Člověk si řekne, že rybě stačí jen voda. Na internetu je několik diskuzí a článků jak chovat bettu. V akvaristice nemůžete věřit všemu. Většina akvaristik ani neví co prodávají za druhy zvířat. Taky jsem jednou uvěřila zkušenému pánovi z akvaristiky, který znal názvy i latinsky a bohužel jsem na to doplatila. A pokud se Vám zdá zbytečné ve velkém akváriu chovat jednu rybu, tak si radši do toho akvária nějakýho cvrčka. Mimochodem ještě k tý vaší bettě bych Vám mohla na léčbu poradit Dajana FMC, je vhodná i k desinfekci. Ale pokud nevytvoříte bettě vyhovující podmínky nejdýl za 3 měsíce je po ní.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru