Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chov pijavic koňských

Osobni zkusenost se sanim lekarskych pijavek mam, je zajimave si to vyzkouset (samotne sani trva podle velikosti pijavky 30-45 minut), velka nevyhoda je v tom, ze rana pak strasne dlouho krvaci, u mne to bylo cca 5 hodin po sani, u kolegacka dokonce nejakych 12 hodin. Takze je s vyhodou si je nechat sat na mistech, kde az tolik nevadi, ze z vas odkapava krev.
Hodne se pouzivaji v traumatologii v momente, kdy se nekomu prisiva prst nebo neco podobneho. Ve slinach pijavek jsou mraky aktivnich latek, ktere napomahaji odstranit rozsahle hematomy a pod.
Co se tyka pocitu z cileneho sani - kdyby o tom clovek nevedel, tak si toho lehkeho pichnuti vubec nevsimne, pijavka pak zacne do sebe pumpovat krev, roste a pak odpadne. Zustava drobna trojcipa jizvicka. Z osobniho pozorovani - pijavky nesaji moc ochotne na kuracich.
Krevsajici pijavky se daji sehnat na ruzhych strankach venujicich se tzv. hirudoterapii, dobre je si pohlidat, abyste meli pijavku, ktera jeste na nikom nesala. Sice se udava, ze na lidi nic neprenasi, ale nejsem si jista, jak moc se na nich zkoumal treba prenos viroz apod. Kazdopadne - to co se u nas i po cele evrope prodava a oficialne pouziva neni Hirudo medicinalis, ale Hirudo verbana, ktera se lehce lisi kresbou. Osobne si troufam tvrdit, ze to co mate Rezo doma, jsou take verbany, zvlaste pokud je ma Dan ze stejneho zdroje jako pred lety. Biologie je velmi podobna, jen ta verbana se chova lehce agresivneji a ve volne prirode vytlacuje "klasickou" pijavku H. medicinalis. Proto apeluji na vsechny, kdo si verbanu poridi - prosim, nepoustejte ji do nasi prirody. Nepatri sem a ma potencial zlikvidovat i tech par lokalit H. medicinalis, ktere u nas existuji.
Velmi casto muzete krevsajici pijavky potkat treba v delte Dunaje nebo treba v Polsku ci Madarsku, obvykle staci par minut machat nohy ve vode nebo se prochazet po melcine. Pijavky uz si vas najdou.
Ohledne konskych pijavek - ty velmi efektne lovi treba sneky z ulit nebo vcucavaji drobne zizaly jako spagety, s rozmnozovanim - potreba jsou minimalne dve, vajicka pak kladou do kokonu. U krevsajicich vim, ze kokon pijavky odkladaji na breh (sous je tedy nezbytnou soucasti nadrze, pokud by nekdo chtel krevsajici pijavky odchovavat), u konskych netusim, je mozne, ze sous potrebuji take, spousta druhu pijavek vsak kokony klade treba jen pod kameny primo ve vode.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny