Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem biele bodky

Většina napadených ryb uhyne, ale dá se to úspěšně vyléčit. Pokud je nemoc v pokročilém stádiu, tzn. že kožovec je v akváriu déle jak tři dny, tak nemá ani moc smysl ryby dávat do karantény, ale doporučuji léčit celé akvárium.

Léčení
Přidání soli: 1g na 1 l vody
Zvýšení teploty na 31 °C
Každý den odkalit 10 % vody

Trypaflavin - 1 g na 100 litrů vody; každý 4., 8. a 12. den doplnit 0,2 g na 100 litrů vody; po 2 - 3 dnech přidat 0,1 g na 100 litrů vody; 14 dní při teplotě 27°C

běžně se na léčbu používá acriflavin

aneb co říká wikipedie :D
Vývojový cyklus: Na rybě parazituje trofont, přisedlé stádium, pro které je charakteristický stočený tvar připomínající podkovu. Narušuje pokožku a škáru a po jeho odpadnutí tvoří ranka vstupní bránu sekundární bakteriální nebo plísňové infekci. Po dosažení velikosti 1 mm se trofont aktivně uvolní a usadí se na dně. Vytvoří hlenem obalenou cystu zvanou tomont a namnoží se až na 2000 drobných tomitů. Následně se tomiti z cysty uvolní a mění se na volně pohyblivé theronty. Theronti aktivně vyhledávají hostitele, uchycují se na něm a přechází opět do stádia trofontu, čímž se cyklus uzavírá. Pokud theront nenajde vhodného hostitele do tří dnů, tak uhyne. Délka vývojového cyklu kožovce je velice ovlivněná teplotou vody. Při teplotě okolo 10 °C trvá až 35 dní, při teplotě 26 °C trvá jen několik hodin. Aplikovaná léčiva hubí pouze pohyblivá stádia (theronty). Při nepříznivých podmínkách může kožovec zůstat v rozmnožovací cystě (tomontu] zapouzdřený delší dobu. Při zlepšení podmínek tak může i po zdánlivém vymizení nemoci dojít k masivní infekci.

jinak na internetu je mnoho dostupných diskuzí, kde se tato nemoc léčí.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny