Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Cichlida má vyboulený bok

Dobrý den,
prosím o radu s nemocnou rybkou. Je to červená cichlida perlovka, asi 5 let stará, délka cca 12 cm.
Má výraznou bouli na levém boku, ne, jako nějaký nádor, ale celý bok je zduřelý. To jí zároveň celou lehce prohýbá, při pohledu shora má levý bok výrazně vyboulený, pravý je naopak téměř rovný, jako by šel naproti vyboulení a rybka se boulení přizpůsobovala, zřejmě aby ubrala tlaku na levé straně. Boční ploutve má lehce poškozené, ostatní v pořádku (to může být způsobeno i tím, že se stále těmito bočními ploutvemi opírá o dno). Každý den jí vidím jíst, ale jinak většinou polehává v klidném místě akvária tím vydutým bokem nahoru. To má 105 l a žijí v něm ještě 4 další cichlidy a dva sumci.
Nechal jsem jednou vodu více zašpinit a jedna rybka pak měla bílý povlak na oku - to se mi již téměř podařilo vyléčit baktopurem a solí, zákal je již téměř pryč ale co s tou vyboulenou rybkou? Tento její stav už trvá asi 3-4 týdny.
a) Může to být také z té špinavé vody a mohla dostat tuberkulózu, tomu by napovídalo to vyboulení boku a lehce vyboulené oko na stejné straně (jinak má oči v pořádku a čisté). Šupiny má v pořádku, jen na čele má asi 1 mm velký bílý flíček, ten vypadá spíše jako lehká oděrka než nějaká plíseň nebo cizopasník.
b) při vysávání vody jsem jednu rybu celkem silně nasál, nevím, jestli to byla tato a mohla se nějak poranit
c) přibližně ve stejné době jsem změnil krmivo na jinou značku (je to Hikari Cichlid Staple), mohlo ji to nějak nafouknout, ale už je nafouklá nejméně 3 týdny, to by se snad za tu dobu nějak odplynovala, každopádně jsem dnes koupil jiné krmivo, tak to zkusím
d) může mít nemocné nějaké vnitřní orgány, např. játra?
Nevím, co přesně dělat - snažit se ji vyléčit - mohu ji dát do karantény nebo ji raději utratit, kdyby to byla tuberkuloza, abych ji ještě nechytl či ostatní rybky v akvárku?

Děkuji mockrát a omlouvám se za dlouhý text, nevím, co přesně je důležité a co ne.
S přátelským pozdravem Jan Sommer, sommer@dvere.com, 603513044

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru