Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 25 litrové akvárium

Dobrý den,
chtěla bych vás poprosit o radu se zakládáním akvárka. Jsem úplný začátečník a kvůli rozměru bych chtěla pouze 25 litrové akvárium. Hned na začátek bych ráda uvedla, že jsem už provedla nějaký ten výzkum po internetu a vím, že to není ideální rozměr, ale myslím, že když s vaší pomocí vyberu ty správné rybky, tak to nemusí být týrání ani jistá cesta do pekla, jak to na spoustě fórech čtu.

Ideálně bych si představovala klidně jen pár výraznějších rybiček, které jsou v akvárku vidět, mírumilovné a zvládnutelné pro začátečníka. Líbí se mi zvláštnější typy rybiček a nejsem moc fanda neonek a tak.
Moc se mi líbí krunýřovec, ale ten asi nepřipadá v úvahu, co? Potom se mi líbí třeba duhovka diamantová, okounek trpasličí, tetra červenoskvrná... Akvárium mám hlavně na "dívání", žádný odchov ani množení neplánuji.

Chtěla bych abyste mi doporučili, jestli založit jednodruhové akvárium a pokud si myslíte, že by šlo i vícedruhové, tak rovnou nadhodit konkrétní kombinaci.

Za všechny rady moc a moc děkuji! :)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ono i pidiakvárium může v bytě zdobit, když je vkusně založené a správně vedené. Jako začátečnice bu…
RITCHI 18.05.2014 23:53
RITCHI
Děkuji moc za tipy! Přesně takhle jsem si ty rady představovala ;) Ještě bych se chtěla zeptat, jes…
NinaDrasilova 19.05.2014 15:50
NinaDrasilova
1) Guppky = opravdu paví očka, se rády zdržují v hejnu, pokud byste je měla v akváriu samostatně, br… poslední
RITCHI 21.05.2014 19:04
RITCHI

Ono i pidiakvárium může v bytě zdobit, když je vkusně založené a správně vedené. Jako začátečnice budete mít možná zpočátku neúspěchy (zákaly vody, úhyny ryb, odumírání rostlin), ale s tím musíte počítat. Udržet biologickou rovnováhu v takhle malém akva chce totiž už nějaké zkušenosti, a především cit. Pro začátek bych doporučoval opravdu ty guppky, 2 - 3 mečovky, případně nějaké barevné platy pro oživení. Jednoho až dvou malých ancíků (tak do 5 cm) na likvidaci řas, bych se do začátku nebál. Držím palce!

Děkuji moc za tipy! Přesně takhle jsem si ty rady představovala ;)

Ještě bych se chtěla zeptat, jestli jsou guppky (tedy paví očka, jestli to dobře chápu :D) hejnové? Prostě kolik jich tak musím koupit, aby se cítily ve "své kůži"?

Jinak kombinace paví očka (říkala jsem si tak 3?), 2 mečovky a jednoho pancéřníčka drobného by se mi moc líbila, myslíte, že je to zvládnutelný?

A pokud ano, byli byste tak zlatí a doporučili mi k tomu, jak by mělo vypadat akvárko? Jestli hodně skrýší a zarostlé, případně jaké rostliny zvolit?

Děkuju! :)

1) Guppky = opravdu paví očka, se rády zdržují v hejnu, pokud byste je měla v akváriu samostatně, brzy se několik jedinců rozmnoží natolik, že byste je musela redukovat. V kombinaci s mečovkami se přemnožení bát nemusíte, mečovky potěr spolehlivě zredukují samy.

2) Ta kombinace je reálná, těch pavích oček klidně i víc jak tři - volil bych 3 - 4 samice a dva samečky. Možná i některé z mláďat přežije.

jak by mělo vypadat akvárko?

3) Především hezky, aby se Vám samotné líbilo :-D Minule jsem vložil dvě náhodné fotografie z netu, ty se Vám nelíbily? Žádné skrýše pro živorodky nejsou opravdu nutné, spíš je důležitý dostatek rostlin. A to nejlépe takové, co neokyselují vodu - tedy pokud možno žádné kryptokoryny, jávský mech, apod. Vhodné jsou třeba vallisnerie. Ještě bych chtěl upozornit, že ač jsou živorodky celkem nenáročné, jsou poměrně háklivé na zvýšený podíl dusitanů ve vodě. Proto jsou vděčné za hodně časté odkalování a výměnu vody za čerstvou, minimálně jednou týdně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru