Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nové akvárium

Dobrý den, máme zhruba měsíc nové akvárium cca 45-50 l. Na dně máme drobné kamínky,zatím jednu živou rostlinku, vzduchovadlo, filtr, teplota 24 stupňů. Máme 5 neonek, 5 živorodek, 3 mečovky, 1 parmičku. Voda se nám během týdne zakalila hodně do zelena a ráno jsme našli 3 neonky mrtvé. Vodu jsme tedy vyměnili. Prosím o radu, co děláme špatně nebo zda mohou být tyto rybičky vůbec takto pohromadě. Děkuji všem za odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tady na této stránce jsou dobré rady pro začínající a njen začínající akvaristy opravdu dobře si je… nový
Tramontanela 11.02.2015 00:15
Tramontanela
Zákaly Projevují se zeleným až hnědým zakalením vody. Způsobují je hlavně zelené řasy, sinice a nále… poslední
Tramontanela 11.02.2015 00:24
Tramontanela

Tady na této stránce jsou dobré rady pro začínající a njen začínající akvaristy opravdu dobře si je prostudujte a dobře si pamatujte že nemá cenu nic uspěchat pak je to na škodu věci zacatky.htm
A zde je to co se týče té "zelené vody" http://www.rostlinna-akvaria.cz/uvod-k-problemum-s -rasami-42 nádrž není jak se říká "zaběhlá" a předpokládám,že jste tam rybky daly příliš brzo.Nádrž by měla být v provozu min 7 dní, aby se vše ustálilo a pak teprve je tam vhodné dát rybí osádku.A taky rostlin je tam málo na to kolik je tam rybek vznikají od nich dusíkaté odpadní látky a kdyby tam byly rostliny (tedy to správné množství jsou na to tabulky) tak by bylo vše v pořádku http://www.akvarijni.estranky.cz/clanky/kolik-rost lin-zasadit-do-novezalozeneho-akvaria_.html a nikdy nedávejte do nádrže vodu přímo z vodovodu která není odstátá do druhého dne (musí z ní vyprchat chlór).

Zákaly
Projevují se zeleným až hnědým zakalením vody. Způsobují je hlavně zelené řasy, sinice a nálevníci (hnědé či béžově-zelené zákaly). Nejčastěji se objevují v nově založených akváriích, ale pozor, neplést se zákalem vzniklým při napouštění a zvíření dna. =) Tento první zákal velmi často během 5-10 dnů sám zmizí, ale mnohdy může dlouho přetrvávat a stát se nepříjemným soupeřem. Časté výměny vody dočasně pomohou, ale po opětovném namnožení řasy se voda opět stane neprůhledná. Čerstvá voda obsahuje množství zárodků mikroorganismůa dostatek živin pro jejich rozvoj a tak zákalu spíše pomáhá. Zákaly tvořené řasou a sinicí jsou ja sně zelené. Známe je i z eutrofních vodních nádrží v přírodě, kde v pozdním létě vytváří vodní květ. Původce těchto dvou zákalů poznáme při jednoduchém pokusu. Planktonní sinice obsahují specializované buňky sloužící k nadnášení. Nabereme vodu a necháme na světlém místě odstát. Pokud zákal zůstane v celém vodním sloupci, jedná se o zelené řasy, pokud se bude hromadit u hladiny, je tvořen sinicemi.
Dočasné vyvarování se přímému slunečnímu oslunění a snížení intenzity umělého osvětlení situaci zlepší. Jako druhý krok je nutné snížit obsah živin ve vodním sloupci, hlavně dusíku a fosforu, přidáním plovoucích nebo rychle rostoucích rostlin. Hynoucí zákal mění svou barvu z zelené na hnědou. To proto, že umírající řasy požírají množící se nálevníci. Rozkládající se řasy a namnožení nálevníci spotřebovávají rozpuštěný kyslík a tak mohou být nebezpeční akvarijním rybám.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru