Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Substrat do nádrže 128l - štěrk a substrát pro pokojové rostliny?

Hezký den,
chci se zeptat zda jsem si založil dobře akva, když jsem dal cca 1-2 cm substrátu pro pokojové rostliny a na to cca 3-4 cm křemičitého štěrku. To vše v poměru cca 4-5 kg substrátu pro pokojevé rostliny ku 16 kg štěrku.

Byla mi doporučena v akvaristice rašelina, ale tu jsem neměl po ruce, je to problém? nebo se akva zaběhne a bude normálně fungovat?
díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Rašelina se většinou přidává jako jedna z vrstev do filtru která se pak pravidelně mění a je tam kvů…
Tramontanela 10.02.2015 22:12
Tramontanela
Díky za názor, o akvaristiku se zajímám dlouho, několik nádrží jsem již měl i s odchovy, samozřejmě…
PavelS 10.02.2015 22:25
PavelS
Opravdu vás varuji před použitím jako hnojivo je tam kristalon a když už je tam voda tak to je nasák…
Tramontanela 10.02.2015 23:08
Tramontanela
kořen tam není ani filtr, jen 16 kg štěrku, cca 4-5 kg substrátu pro kytky a cca 1/2 vody (z celk. o…
PavelS 10.02.2015 23:12
PavelS
Pavle budete li cokoliv poradit ohledně akvaristiky tak klidně napište.Petr poslední
Tramontanela 10.02.2015 23:22
Tramontanela

Rašelina se většinou přidává jako jedna z vrstev do filtru která se pak pravidelně mění a je tam kvůli tomu, aby se zvýšilo PH vody (její kyselost) a ta zabraňuje vyskytu plísně a působí jako dezinfekce jestli se to dá tak říct.Ale to samé způsobuje tzv. těžké dřevo neboli africká borovice a přitom působí i jako dekorace a výluhy se zní uvolňují dlouhou dobu a voda je mírně zbarvená do hnědožluta, ale opravdu mírně.A tohle dřevo je opravdu těžké a neplave takže se nemusí nějakým způsobem kotvit.

Díky za názor, o akvaristiku se zajímám dlouho, několik nádrží jsem již měl i s odchovy, samozřejmě malých s pár rybkami, paví očka, atp., Substrát pro pokojové rostliny jsem nikdy nepoužíval, až nyní jsem ho dal pod štěrk, na základě onoho doporučení z obchodu s akvaristickými potřebami, nenapadlo mě, co za škodliviny by mohl substrát do akva uvolnit. Samozřejmě to myslím s akvaristikou vážně.

Je to opravdu problém, v zbrklosti, či nadšení, že už založím nádrž jsem rašelinu nasypal na dno a přikryl ji vrstvou akvaristického štěrku a akva napustil z poloviny vodou...

co teď? všechno vybrat, štěrk proprat od substrátu a dát znovu zpět jen tak? či dokonce koupit nový štěrk a ten smísený se substrátem vyhodit?
Nebo risknout takto vytvořené dne a doufat v odfiltrování (fluval U2)? a po týdnu vpustit pár ryb?

Co se dřeva týče mám k dispozici pár hodin povařený mangrovový kořen.

Opravdu vás varuji před použitím jako hnojivo je tam kristalon a když už je tam voda tak to je nasáklé ve všem a jestli jste tam dal i dekoraci (dřevo) tak je to i v tom obsažené a můžete jí tím pádem vyhodit a stejně tak jestli jste to již prohnal přes filtr tak i jeho filtrační vložky jsou znehodnoceny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru