Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Akvárium 60L - 1den = mrtvá rybka

Ahojte ,
co se týče rybiček jsem nováček. Pořídil jsem akvárium nechal jsem v něm odstát vodu spolu s přípravkem Dajana StartPlus který se dává pro upravu vody.
Mám tam bublání s filtrem a dál vnitřní filtr pro čištění vody a také topítko kde topím na cca 24-26°C krmím trošičku vločkami Dajana TropicaBasic cca 2x denně.

Mám tam takový mix rybiček , nějaké skláry , neonky a další mnou neidentifikovatelné rybky. Vubec jím nerozumím tak jsem u prodejce na burze v lednu v jihlavě si nechal doporučit co se spolu snese a co ne.

Teď , cca po měsíci a půl najednou každý den jedna rybka mrtvá leží na dně , nevím proč nevím co jest špatně. Je možné že jsem to ze začátku pos*al tím že droboučký kamínky do akvaria jsem nepropral a zhruba 4 dny byla voda bíle zakalená ? nicméně potom už byla ok a celou dobu nic až teď. Mám tam LEDkové osvětlení , na noc vypínám filtraci , bublání a světlo pouze topítko jede non stop.

Určitě něco dělám špatně a proto prosím Vás zkušenější o radu.

Zde obrázky akvaria
klikni zde

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Při čtení tvého dotazu jsem málem dostal dvakrát infarkt. Vezmu to odzhora. Akvárium se nechává měsí… nový
Coozle 03.04.2015 09:15
Coozle
Tie biele kamienky co mate na dne, co je to? Ak kremen tak v pohode, ak je to mramor tak by som to v… poslední
JM83 03.04.2015 19:34
JM83

Při čtení tvého dotazu jsem málem dostal dvakrát infarkt. Vezmu to odzhora. Akvárium se nechává měsíc zaběhnout bez rybiček, jen s rostlinami, vodou, běžícím filtrem a topítkem. Skaláry patří jeden pár do 150l akvária které má minimální výšku vodního sloupce 50cm, navíc je to hejnová ryba takže minimálně 6kusů. Neonky patří minimálně do 80cm dlouhého akvária, jsou to velmi zdatní plavci a ve stísněném prostoru budou stresované a vymírají. Ryby ti vymírají protože jsi správně nenastartoval akvárium a flákáš údržbu, nebo to s údržbou naopak přeháníš a ve vodě se ti hromadí amoniak a další jedovaté látky. Další fatální chyba je vypínání filtrace. Filtr musí běžet nepřerušovaně, žijí v něm bakterie které právě onen amoniak a další látky rozkládají na látky které spotřebují rostliny. Po třech hodinách od vypnutí filtru se bakterie přestávají množit, po dalších třech hodinách umírají a po dalších třech je jich taková koncentrace že následné zapnutí filtru bez jeho vyčištění je vyplaví všechny do akvária kde se začnou rozkládat opět na čpavek, amoniak a já nevím co ještě. Už chápeš proč ti každý den pojde jedna ryba? Cíleně svoje rybky trávíš!

Tie biele kamienky co mate na dne, co je to? Ak kremen tak v pohode, ak je to mramor tak by som to vyhodil.
Biely zakal na zaciatku je normalny, to sa deje prakticky pri kazdom zabehu akvarka, s neprapranymy kamienkami to nema nic spolocne (su to hlavne nalevniky, ktore sa takto na zaciatku standardne premnozia), teda ak tam nemate nejaky "super" substrat, ako ten spominany mramor.
Ako uz bolo spominane, filter sa vipina len na tu chvilu co sa cisti, inak musi bezat nonstop. V opacnom pripade si travite ryby dusicnanmy a dusitanmy.
Tiez by ma zaujimalo, kto Vam odporucil ako prve rybky skalare, tie su predsa len uz tak trochu vyssia skola.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru