Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem tlamovci v malém akvárku-problém ?

Ahoj, v první řadě chci říct že jsem terarista a o akvaristice nic nevím. Můj dotaz je takový že můj kamarád má tlamovce a má tam několik druhů (tlamovců) a to akvárko je podle mě dost malé (80d 35š 50v ) těch rybek je tam asi 12 a jsou poměrně velké a když u něj jsem tak dost po sobě vyjíždějí. Nejsou náhodou tlamovci ryby co mají svoje teritorium a potřebujou mít hodně prostoru ? A nevadí takhle velký počet ryb v akvárku ? Je mi těch rybek dost líto a chtěl by jsem mu pomoct, ale nevyznám se v tom.

Předmět Autor Datum
Áno, spomínané akvárium je na tlamovce dosť malé (ide asi o ryby z jaz. Malawi, že ? ). Väčší počet… poslední
perenquen 02.03.2015 14:22
perenquen

Áno, spomínané akvárium je na tlamovce dosť malé (ide asi o ryby z jaz. Malawi, že ? ). Väčší počet týchto rýb je bežná prax, práve kvôli vysokej neznášanlivosti, kedy sa agresivita dominantnej ryby triešti v dave - filozofia je taká, že "na jednu rybu sa dostáva menej bitky" - avšak aj tu môžu byť po čase najslabšie ryby utýrané.
V akváriu podobných rozmerov som kedysi choval dlhšiu dobu a pomerne úspešne Astatotilapia /Haplochromis/ burtoni (pochádza z vých. Afriky, ale nie z jazera Malawi), bez iných druhov. Ideálny je chov 1 samca s viacerými samicami, pričom tiež platí "čím viac - tým lepšie". Pri chove viacerých samcov sa vytvorí dominantný, ostatné podriadené nahodia sfarbenie ako samice, a tak zmierňujú agresivitu "vládcu". U mňa sa tento priebežne trel s ochotnými samičkami, ktoré potom nosili v hube potomstvo. Na odchov však bolo treba takúto samicu odloviť, lebo mlaď v akváriu s dospelými nemala šancu prežiť.
Podobne by šlo chovať napr. Pseudocrenilabrus multicolor či iné menšie riečne tlamovce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru