Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Skalara cerna ma neco s okem

Dobry den, prosim o radu. Mam v akvariu dve skalary cerne. Moc nevyrostly, i kdyz jsou dobre krmene. Ale te mensi se ted udelala pouze na jednom oku takova vec. Leve oko ma vice vyboulene a ten povlak je jakoby zakaleny, vypada to, jakoby mela na oku prilepene nejake vypoukle gumove vicko bile barvy. Co to muze byt? Nikde jsem nic takoveho nenasla. Jinak nejsou na tele zadne zmeny, zere i plave porad normalne, dobre. Ostatni ryby zatim v pohode. Mozna. Nektera ryba napada, ma malinko jakoby ozrany ocas a vrchni ploutev. Diky za odpovedi

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já bych to tipovala na plíseň. Určitě by pomohlo kdybyste popsala velikost akvária a ryby, které spo…
kata3101 07.04.2015 14:58
kata3101
Prohledla jsem vsechny ryby. Mecovky maji bile tecky na ploutvich, ale sotva viditelne. Bude to asi…
DM 07.04.2015 17:02
DM
Začíná se vám to akvárko pěkně hroutit, není se čemu divit, do tak malého prostoru nacpat takové ryb…
Evva 07.04.2015 21:15
Evva
Nastudovano mam, dekuji. Akvarko jsem bohuzel nemela cas cistit delsi dobu. Ale jinak cistim min jed…
DM 08.04.2015 03:38
DM
No, tak jsem se trefila, s tou údržbou :-( Jak vidím, odkazy nečtete, tak to napíšu sem - akvárko se…
Evva 08.04.2015 07:55
Evva
Tak to jste me mila Evo spatne pochopila, a ja se asi vyjadrila spatne tak, abyste me pochopila. Cel…
DM 08.04.2015 17:53
DM
Díky, ona stačí ta první fotka utrápené skaláry (která se mimochodem v normálních podmínkách dožívá…
Evva 08.04.2015 18:04
Evva
A mimochodem, ja jsem se svym akvariem spokojena, je hezke a udrzovane. Ryby jsme meli doma , kdyz j…
DM 08.04.2015 18:55
DM
Zdechají, ale stářím. Mám víc akvárek necelých deset let a nesetkala jsem se ještě nikdy s krupičkou…
Evva 08.04.2015 19:13
Evva
Popisovala jsem jak postupuju normalne. Ted tedy teprve chyby zacinam napravovat jestli jste si nevs…
DM 08.04.2015 19:28
DM
To ze mam cistit jednou tydne jsem nikde nepostrehla v predchozich komentarich. Je to tam napsané d…
Evva 08.04.2015 20:54
Evva
Vas nazor. Chova je tak mnoho lidi i prodejci. Takze vsichni tyrame. Ja chtela znat konkretni zkusen…
DM 09.04.2015 08:17
DM
OK, vzdávám to :-D
Evva 09.04.2015 08:53
Evva
Skvělá trpělivost tedy, já už bych to vzdala hned na začátku :-D Ale komu není rady...
kata3101 09.04.2015 14:28
kata3101
Pani neradila, pani rypala. A vy vlastne taky ne. Takze nic nekomentujte. Tady se ma radit.
DM 09.04.2015 17:08
DM
Celé jsem to četla a paní opravdu radila.. Radila přesně tak jak to je a vy byste jí měla být vděčná…
kata3101 09.04.2015 21:01
kata3101
A jeste jenom dodam, ze by me zajimalo, proc tak vehementne nenapadate i jine lidi, co maji nevhodne… nový
DM 10.04.2015 18:34
DM
Aha, takze darovanému koni na zuby nehled. Jestli umite cist, tak jsem psala, dekuji vam za rady, ni… poslední
DM 10.04.2015 18:43
DM

Začíná se vám to akvárko pěkně hroutit, není se čemu divit, do tak malého prostoru nacpat takové ryby... A ještě se divit, že nerostou, chudinky. Filtr je malinký, dost na nic a počítám, že odkalujete a měníte vodu jednou měsíc nebo za půl roku?
S léčením nebo utracením neporadím, na to jsou ty fotky hodně špatné kvality, ale určitě nic nezkazíte častou výměnou části vody, rybám se uleví. Jestli budete chtít začít znova, radši si nejdřív nastudujte, jak mít fungující akvárium.
http://www.horacovoakvarium.cz/clanek_nejcastejsi_ chyby_zacatecniku.htm
http://rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvarist ikou

Nastudovano mam, dekuji. Akvarko jsem bohuzel nemela cas cistit delsi dobu. Ale jinak cistim min jednou za mesic cele , pak ten filtr casteji. Chci koupit vetsi, bohuzel nic tu nemame, jame male mesto a do vetsiho mesta se dostanu zridka. Syn se to teprve uci vsechno. No, ja se nemusim nicim obhajovat a vy me kritizovat. Nemocne ryby jsem uz vyhodila a snad pomuze ta ocista, co jsme provedli. Rybam se dlouho darilo dobre. Akorat hold jsem ted na ne nemela cas. Aspon se to trosku zredukovalo a syn si da rict a budou mu muset stacit jen male rybky. On by chtel samozrejme hned vsechny mozne najednou. Deti no.....

No, tak jsem se trefila, s tou údržbou :-( Jak vidím, odkazy nečtete, tak to napíšu sem - akvárko se nikdy nečistí celé, jen se v pravidelných intervalech (cca jednou týdně) odkalí dno a vymění část vody. Tím, že celé vyčistíte, zlikvidujete prospěšné bakterie a akvárko se pořád dokola zabíhá a to je nápor na ryby. Filtr se čistí až se zpomalí průtok. Vašemu by mohlo pomoci sundat tu spodní část a nasadit na čerpadlo větší kostku bioakvacitu, zvětší se filtrační plocha a je to levné.
Obhajovat se musíte sama sobě, že trápíte ryby. Když už je máte doma, tak si o nich něco přečtěte, teď je to s internetem přeci jednoduché. Každý někdy udělá chybu, jde o to poučit se z ní a snažit se jí napravit, pokud to ještě jde.
Jo a radu o léčení jsem dala - často měnit část vody, někdo tomu říká vodoléčba :-) jinak z těch rozmazaných fotek fakt nešlo nic poznat.

Tak to jste me mila Evo spatne pochopila, a ja se asi vyjadrila spatne tak, abyste me pochopila. Cele akvarko jsem myslela tak, ze odkalim cele dno a doleju vodu, ocistim steny houbickou. Jinak cistim filtr a treba jen okraje a prach.. Nejsem zadny analfabet, abych si neumela najit sama odkazy a precist zaklady. Nechapu, o co se zde snazite. Prozatim ryby byly zdrave, uz asi rok, a ted jsem bohuzel byla ja indisponovana a nemohla se jim venovat, a syn na to sam jeste nestaci. Ja se tady nemusim k nicemu priznavat a kat se pred vama, vzdyt to pisu jasne , ze jsem akvarko delsi dobu necistila. Ryby jsem vyhodila, vodu vymenila a dala tam sul prozatim, dle navodu. Snad to nemaji i ostatni ryby a jestli jo, no tak ono i v udrzovanem akvarku se muze objevit nemoc, a nak ryby slabnou a umiraji do dvou let, vetsinou. Takze to zbytecne moc resite, a bohuzel jen to co nemate. Prikladam foto jak vypadaji podle vas trapene ryby.

Díky, ona stačí ta první fotka utrápené skaláry (která se mimochodem v normálních podmínkách dožívá 10 let).
Jo, pochopila jsem to špatně, ale i tenhle způsob údržby tak malého akvárka je nevyhovující a že to rybky vydržely rok, no, čest jejich památce.
Nemoc se vždycky objeví v nefungujícím akvárku, jako je to vaše. A o co se snažím? Trošku poradit, aby se rybám žilo lépe, já zas nechápu, o co jde vám :-) Přišla jste s problémem, ale nejlepší řešení stejně vymyslíte sama, tak hodně štěstí.

Zdechají, ale stářím. Mám víc akvárek necelých deset let a nesetkala jsem se ještě nikdy s krupičkou.
Dole pán napsal dvě věty, ale četla jste je celé?? Nebo jste pochytila jen tu druhou část? Od začátku mi připadá, že chcete jen poradit nějakou zázračnou vodičku, nalejete do akvária a bude všechno v pohodě? Nebude, jak psal Coozle - Léčba nemá smysl dokud budou podmínky díky kterým nemoc vznikne. Ty podmínky změníte tak, že se začnete víc věnovat akváriu. Nevím, jak jste přišla na to, že radím to, co už dávno děláte. já radím odkalovat takhle malou nádrž minimálně jednou týdně, obzvlášť, když přišel problém. Vy odkalujete jednou měsíčně. Vidíte ten rozdíl? Taky píšete něco o častém čištění filtru, správně je čistit až se zpomají průtok, navíc bude potřeba zvětšit filtrační plochu.
Vaše akvárium se vám líbí, ale rybám, jak se ukázalo, ne.

Ja videla akvaria v mnohem horsim stavu a velmi malo cistene a ryby prezivaji. A to co predvadeji v nekterych akvashopech o tom radsi ani nemluvim.

Tak si z nich prostě příklad neberte. Ryby nemají přežívat, ale normálně žít.
Co pořád máte s tím napadáním? Mně připadá, že píšu normálně slušně..

Popisovala jsem jak postupuju normalne. Ted tedy teprve chyby zacinam napravovat jestli jste si nevsimla. To ze mam cistit jednou tydne jsem nikde nepostrehla v predchozich komentarich.psala jste mesicne, a ze caste cisteni ryby stresuje a ted najednou ze mam cistit tydne. A jestli ctete vse co pisi, co jsem uz udelala:. Tento problem resim teprve posledni dva dny. Takze tezko muzu cistit tydne, ze. Vycistila jsem vcera. Takze dle vas mam cistit zase za tyden. Ty nemocne ryby uz tam nejsou. A ty ostatni vypadaji zdrave. Vsak ja beru veskere rady na vedomi, i vse to, co pan rika. Rozdil je ale v tom, jak a co clovek rika. A jeste jednou pro vas!!!!! Akvaruiu se venuji!!!!! Akorat ted jsem byla nemocna a nemela na to cas!!!!! Blik blik!!!! Takze se stalo to co se stalo. Nemusim vam nic vysvetlovat!!!! Staci kdyz se budete ridit jednoduchym pravidlem. Konkretni Otazka, konkretni odpoved. A nemusite ztracet cas. A ja taky ne. Dekuji zarady, nikoli vsak za neopravnenou kritiku. Rybam se v akvarku libi, kdyby ne, nevydrzi ani den. Jak uz tu ostatni treba i resi. Jenze vy bohuzel vite vse nejlepe a asi jste se jich i ptala, ze to vite tak jiste.

To ze mam cistit jednou tydne jsem nikde nepostrehla v predchozich komentarich.

Je to tam napsané docela jasně.

psala jste mesicne

Ne, nepsala.

a ze caste cisteni ryby stresuje

Psala jsem, že kompletní - to znamená vyndat ryby, všechno propláchnout, vymýt - čištění ryby stresuje. Někdo to tak dělá, vy jste vysvětlila, že ne.

Stojím si za tím, že kritika nebyla neoprávněná. Jenom chovat skaláry v tak malém akvárku je týrání.

Vas nazor. Chova je tak mnoho lidi i prodejci. Takze vsichni tyrame. Ja chtela znat konkretni zkusenosti s nemocemi , coz jste psala sama, vy nemate. Takze se zde rozepisujete zbytecne, to co jste psala umim sama vycist, stejne jako vy. A mohla byste si precist jak a kde ty ryby ziji puvodne. To jsou asi tyrane azrane jinymi rybami, zijici ve spinave vode plne parazitu atd. No comment uz na vas, fakt.

Celé jsem to četla a paní opravdu radila.. Radila přesně tak jak to je a vy byste jí měla být vděčná už jenom díky tomu, že byla trpělivá s vámi. Já poradit chtěla, paní mě předběhla, nechala jsem ji v tom a jsem za to ráda, protože já takovou trpělivost nemám... A nad tím vaším přístupem k lidem byste se měla trošku zamyslet :-) Přeji hodně úspěchů v akvaristice.

Aha, takze darovanému koni na zuby nehled. Jestli umite cist, tak jsem psala, dekuji vam za rady, nikoli vsak za neopravnenou kritiku. Vsichni jednou zacinali a delali chyby, nebo pokusy, ruzne experimenty. Takze ze muj skalar zije v akvarku vysokem 40 cm , i kdyz ma zit v 50 cm vysokem, ja neberu jako tragedii a uz vubec ne jako tyrani. Krupicka to nebyla. Akvarium se mi nehrouti, je v poradku, jen asi ty mecovky zacaly byt agresivni , asi kvuli tem zhorsenym podminkam a skalara napadly a ten zacal mit plisen. To je vse.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru