Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co dělám špatně při údržbě akva?

Z toho výčtu mi přijde výměna 1/4 vody po deseti dnech zbytečně častá. Doplňoval bych jenom to, co odkalím a co se odpařilo, čtvrtinu vody bych měnil (podobně jsem to kdysi dělal u 80L) asi tak po čtvrt až půl roce (tedy ne častěji, než se mi chtělo :-) ). Při frekvenci deseti dnů výměny části vody se "chemie" v akváriu dle mého skromného názoru nikdy pořádně neustálí. 26°C u gupek mi přijde docela dost, klidně bych to držel kolem 22-24°C, vůbec bych si nedělal starosti, kdyby tam bylo stabilně 23°C (v létě tedy bývá spíš problém to uchladit, ale co s tím člověk nadělá, že). Samozřejmě teplotu nesnižovat hned, ale postupně asi ne rychleji, než cca o 1°C za čtrnáct dní. Prostě 26°C je moc, i s ohledem na relativně malé akvárium.
Jestli jsou jinak rybky v pohodě, zkuste postupně snížit tu teplotu a neměňte aspoň dva měsíce tu 1/4 vody (jen doplňujte po odkalení, to snad nemůže být víc, než 2-4 litry, 60L je zvonem projeté razdva). Nic tím zkazit nemůžete.
Možná lepší, než časté odkalování je nepřekrmování (tím nechci říct, že překrmujete), jednou za týden den půstu. Pokud se to v akvárku zklidní, tak bych rybkám dopřál trochu živou stravu - tak jednou týdně maličko perlooček, nebo buchanek, v létě jich v kačácích bude dost. Pokud tím již nekrmíte, tak opravdu maličko a pak ten týden počkat, kdyby se náhodou v akváriu něco pošpatnilo (nikdy jsem s tím sám problémy neměl, ale údajně se dá do akvária zvenčí zavléct leccos).

edit: V 60L už ten Ancitrus moc neporoste. :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny