Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co dělám špatně při údržbě akva?

Z toho výčtu mi přijde výměna 1/4 vody po deseti dnech zbytečně častá. Doplňoval bych jenom to, co odkalím a co se odpařilo, čtvrtinu vody bych měnil (podobně jsem to kdysi dělal u 80L) asi tak po čtvrt až půl roce (tedy ne častěji, než se mi chtělo ). Při frekvenci deseti dnů výměny části vody se "chemie" v akváriu dle mého skromného názoru nikdy pořádně neustálí.
HanoB, jestli se budeš držet této "velmi odborné" rady, tak ryby stoprocentně v krátké době zabiješ. V malém akváriu se rybí výkaly rychle hromadí, a stoupá koncentrace čpavku a dusitanů, které ryby zaručeně otráví. Platí pravidlo, že čím menší akvárium, tím častější výměna vody, a obzvlášť když se jedná o gupky - živorodky obecně jsou totiž přímo továrny na výkaly. V tvém případě bych se vůbec nebál výměny třetiny vody spojené s odkalováním každý týden, a klidně i častěji, rybám to může jen prospět. Naopak filtr by se neměl prát moc často, obvykle ho stačí vyprat jednou za čtvrt až půl roku. Filtrační náplň nikdy nepereme pod čerstvou tekoucí vodou, ale ve staré vodě po odkalení, jinak zabiješ všechny nitrifikační bakterie, které přeměňují jedovatý čpavek a dusitany na neškodné dusičnany a pomáhají tak udržet v akva biologickou rovnováhu.

Tvůj problém s umíráním ryb rozhodně není v častých intervalech výměny vody, ale nejspíš někde jinde, možná v její kvalitě. Nechala sis dělat někde rozbor (tvrdost, pH, atd.)? Třeba má ta voda jen nevhodné parametry...

Doporučuju "vygooglit" si heslo VÝMĚNA VODY V AKVÁRIU, kde se dočteš, proč je tolik důležitá a obzvlášť u živorodek.

Držím palce ;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny