Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uhyn ryb po instalaci nového vybavení

Dobrý den, nevím co se stalo a co bych měl teď udělat. Koupil jsem do akvaria 31 L nový filtr s přivzdušňováním a nové topítko. První den bylo vše ok, další den začal úhyn ryb (neonek), ztratily barvu začaly se válet po dně, nežerou a pak.... .
Do té doby bylo všechno ok, rybky byly spokojené. Abych nezapomněl koupil jsem i jednu rostlinku na doplnění. Výměna vody je jasná, ale co je příčinou? můžu tam dát ten filtr zpátky resp. nějak ho vyčistit vyprat aby se to zase nestalo? Nebo je to úplně v něčem jiném?

Děkuji

Předmět Autor Datum
Úhyn neonek bych viděl ani ne tak v tom filtru, ale spíš v instalaci topítka do 30 litrů vody. V tak…
RITCHI 02.06.2015 20:48
RITCHI
Dobře vyzkouším to topítko vypnu. Měl jsem ho nastavené na 24 C. V akavariu mám jak rostliny tak umě…
Nespes 03.06.2015 13:20
Nespes
Tak 31l akvárko je pro neonky sakra málo, jsiu to zdatní plavci a potřebují alespoň 80cm dlouhé akvá… nový
Coozle 03.06.2015 15:51
Coozle
Dnes jsem dorazil domu, prohlídl akva. a zhrozil se. Byl jsem týden pryč a veškerý stav mi hlásila m… poslední
Nespes 05.06.2015 16:20
Nespes

Úhyn neonek bych viděl ani ne tak v tom filtru, ale spíš v instalaci topítka do 30 litrů vody. V tak malém prostoru se dá stabilní teplota jen těžko udržet, a hrozí nebezpečí přehřátí. Nenapsal jsi, na kolik stupňů se vyšplhala teplota, když začaly neonky kapat - kdyby sis před pořízením neonek o nic něco přečetl, dozvěděl by ses, že ideální teplota pro tyhle ryby je kolem 19 - 21°C. Takže pokud máš akvárium v obytné místnosti, žádné topítko není pro neonky potřeba. Naopak, nad 24°C už se přestávají rozmnožovat a začínají chřadnout, vyšší teploty je spolehlivě zabíjí. Topítko odstraň, a filtr dej na co nejmenší průtok, ať se ryby v silném proudu neumlátí.

Tak 31l akvárko je pro neonky sakra málo, jsiu to zdatní plavci a potřebují alespoň 80cm dlouhé akvárium a hejno minimálně 20ks. A filtr jsi dal úplně nový? To bude tím že nebyl zaběhlý a nefungovalo ti dusíkové kolečko a nový filtr to ještě víc narušil. Zrovna neonky jsou choulostivky na kvalitu vody a i menší změna může způsobit úhyn, zvlášť pokud jsou ze zverimexu kde moc zdravé ryby nebývají.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru