Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem úhyn raků mramorových

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu někoho, kdo chová raky a má s nimi nějaké větší zkušenosti než já. Již dva roky chovám raky mramorové, akva o 40 litrech čistím jednou za půl roku, mezitím jen měním sem tam asi 1/3 vody. Voda je vždy odstátá, teplotu udržuji stále na 23 stupních. Doposud mi umřeli za celou dobu snad jen dva větší (cca 5 cm) při svleku, jinak se mi je daří úspěšně chovat. Množí se rychle, nestačím je rozdávat. Do minulého týdne jsem používala pěnový filtr napojený na vzduchový motorek. Sem tam se mi ale stalo, že mi ho někde ráčci okousali. Tak jsem udělala při čištění ve čtvrtek změnu a koupila jsem s plastovým krytem. Jinou změnu jsem při čistění neudělala. Od té doby nacházím v akva mrtvolky. Navíc mrtvolky mají červené zbarvení. Chcípají postupně od nejmenších a ti větší jsou nějací apatičtí, jen tak polehávají nebo se snaží dostat z akvária, neustále lezou nahoru. Je možné, že opravdu změna filtru mohla tohle vyvolat? Netuším, zda jsem jim výměnou filtru mohla způsobit nějaký stres nebo v něm něco bylo, co je přiotrávilo. Filtr jsem včera vyndala a vyměnila část vody a čekám, co se bude dít. Od té doby ale už žádný nepadl. Máte někdo, prosím, podobnou zkušenost? Děkuji Hanka

Předmět Autor Datum
Len otazocka, je to uplne novy filter, teda nova napln atd? V tom pripade sa nezbavujete dusitanov,…
JM83 29.06.2015 19:47
JM83
Děkuji za odpověď, byl úplně nový. A od té doby, co jsem ho vyndala a vyměnila vodu skutečně už žádn…
Hanka2 29.06.2015 20:02
Hanka2
Nechajte napln nasiaknut vodou z akvarka a potom filtrujte nejaky tyzden oboma naraz (trocha uberte…
JM83 29.06.2015 20:18
JM83
Zkusím to, děkuji moc a moji raci ještě víc.........:-) poslední
Hanka2 29.06.2015 21:05
Hanka2

Len otazocka, je to uplne novy filter, teda nova napln atd? V tom pripade sa nezbavujete dusitanov, ale naopak, rovnomerne ich rozhadzujete po nadrzi. Samozrejme na vsetky problemy su viac citlive slabsie jedince (mladata, gravidita, pripadna infekcia, co kolvek si pomyslite...)
Co do toho cerveneho sfarbenia, to je pri rozklade normalne, skuste nechat surovu krevetu cez noc na stole, rano bude cervena.

Děkuji za odpověď, byl úplně nový. A od té doby, co jsem ho vyndala a vyměnila vodu skutečně už žádný rak nechcípnul. Doposud jsem vždycky ten předešlý pěnový jenom propláchla v odstáté vodě a vrátila zpátky. Fakt super vědět, že jsem je chudinky otrávila. Mám tedy prosím ještě jednu otázečku. Jak dlouho mám nový filtr nechat zaběhnout mimo akva s raky? Mám ještě jedno neosídlené akvárium, které bych mohla využít. Nejsem zkušený akvarista, nemám žádné rybičky, pouze tyto raky. Díky

Nechajte napln nasiaknut vodou z akvarka a potom filtrujte nejaky tyzden oboma naraz (trocha uberte na starom filtre a novy nechajte bezat na uplnom minime), ak to bude v pohode, skuste vypnut stary a filtrujte novym, ak to bude bez problemov, tak ste za vodou ;)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru