Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zakládání nového akvária - pomoc při výběru vhodných typů ryb

Zdravím,
na úvod: v současnosti mám stále ještě akvárium o obsahu 54 l, delší dobu v něm setrvávají dva krunýřovci - obě samičky, délka 18 cm, tři pancéřníčci panda, jeden beťák bojovník. Společnost dotváří menší spolek okružáků.
Akvárium je přiměřeně zarostlé rostlinami typu Echinodorus ocelot, Anubias barteri, Echinodorus africanus, Liliovníček brazilský a na hladině Salvinia molesta, celé akva je prakticky samoúdržbové a problémy s ním nejsou.
Přesto si chci v dohledné době (týdnů či měsíců) splnit svůj dlouhodobý sen a zařídit si nové akva - podstatně větší. Obsah bude cca 600l.

Mám určitou představu o složení rybí osádky, ale ráda bych se přeci jen poradila s přítomnými zkušenými akvaristy, o vhodnosti některých kombinací...

Jako dominantní rybu volím afrotetru konžskou, vlastně kvůli ní bude akvárium lepené na míru, abych jim poskytla co největší možný prostor pro plavčení.
Dalšími rybkami by měly být - tetra diamantová, královská, měděná, žhavá + tetra neonová, všechny druhy pochopitelně v počtu menšího či většího hejna - dle potřeby jednotlivých rybek.
Přesadím tam svoje krunýřovce a pancéřníčky + nějaké ještě přikoupím, pravděpodobně i beťáčka, vzhledem k rozměrům akvária snad nebude docházet k případným rozepřím a vzájemnému okusování. V nejhorším případě mu zařídím samostatné záložní akvárium o objemu 30l, ale snad se spolu nějak domluví.
Jako rostliny použiju své stávající + samozřejmě budu několik druhů dokupovat. Hladina je (a bude) pokryta nepukalkou obtížnou, takže akvárium nebude příliš ostře osvětleno.
Dekorace víceméně podobná jako je teď, to jest, dřevo - kořeny, kokosové skořápky, černé leštěné lávové kameny, doplním to větším množstvím úkrytů a osobních "bytových jednotek" pro stydlivější jedince. :)
Dno tmavé: písek a drobný štěrk ne větší než 3-4 mm.

Uvažuju o doplnění této víceméně tetří osádky jedním nebo dvěma páry rybek z tohoto výběru:
tlamovec pestrobarevný/ čichavec líbající/ terčovec červený
Přičemž sama z výběru asi už rovnou vyřazuju terčovce, vzhledem k dost odlišným podmínkám na teplotu vody bych nejspíš přišla buď o pancéřníčky, nebo o terčovce, jeden by se upekl, druhý podchladil :(

Budu ráda za jakékoliv postřehy které by vás při pohledu na výběr rybek napadly, a ráda uvítám i možné návrhy jiných "doplňujících ryb" místo tlamovce, čichavce a terčovce... :)

Ještě podotýkám, že s ohledem na dominantu teter, bude voda filtrována přes rašelinu, takže na to bude taky potřeba brát zřetel.

Předem díky za vaše názory, i kdyby byly sebekritičtější. Chci vytvořit pro dobře skloubenou osádku ideální domov. :)

Přidávám možnost ankety, která z chystaných rybek by měla být z výběru vyřazena.

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru