Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agresivní čichavec

Guramy /čichavce/ sa síce vo väčšine akva literatúry označujú za zcela mierumilovné rybky, ale ja mám podobné skúsenosti - sú to často tyrani, najmä ak sú spolu v akváriu iba 2-3 kusy. Mal som kedysi viac krát modré guramy a takmer vždy sa náruživo šikanovali, Presne ako píšeš, niekedy doslova v akváriu vyhľadávali slabšieho, aby sa na ňom vyvŕšili, ideálne odzadu, pretože tak sa obeť nepostaví ani na pasívny odpor. Ak sa stretli zoči-voči, často slabší proste zastal a silnejší ho len "pobozkal" na hrdlo. Odzadu silnejší proste hrýzol slabšieho do chvosta alebo análnej plutvy.
Niekedy som oddelil samca do samostatného akvária, po návrate k samici bola samica dominantná. Takže na pohlaví nemusí záležať, aj samica vie byť voči samcovi agresívna, najmä ak je nový, prípadne výrazne menší.

Pokiaľ máš možnosť samca oddeliť do adekvátneho akvária, sprav to a počkaj kým dorastie. Potom by som samice tiež odobral z ich akvária a choval chvíľu oddelene, následne pridal do akvária všetky 3 ryby naraz. Alebo samca vráť či predaj. Chceš ich rozmnožovať ? Ak nie, nie je ten samec nutný. Mnoho ľudí kupuje páriky, či 1.2 v presvedčení, že je to tak dobre, že jedno pohlavie potrebuje spoločnosť druhého... v prípade gurám to evidentne nemusí platiť.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny