Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zacinaji se rozpadat listy amazonky, vznikaji derave listy z krasnych velkych zelenych?

V akvariu jsem cerstve zasadil nove rostliny. Mezi nimi i velkou Amazonku. Po trech dnech zacala rostlina ztracet barvu listu a tvorit se pruhleddne diry v listech. Poradi nekdo co chybi? Svetlo nemam uplne dobre, ale klasicke zarovky 2x80W, usporky. Voda tvrda, kohoutek, upravena zmekcovadlem a odchlorovacem. Kryptokoryny jedou, ze je nestacim strihat, ale Valesnerie, Anubiusy atd, nic moc, spis hynou. Akvarko velke, 480 l. 60 cm sloupec vody. Svetlo velke led uz se mi vyrabi? Ale neverim, ze je to jen svetlem

Předmět Autor Datum
No světla tam máš fakt málo. Amazonku myslíš echinodorus? Bylo by lepší vidět fotku, ale buď ty list… nový
JanaP 05.08.2016 11:17
JanaP
Přiklonil bych se k názoru, že kytka se začíná zbavovat emerzních listů, ale co ty valisnerky? Spíš… nový
mia 05.08.2016 17:33
mia
Nesnášenlivost s jinými rostlinami to nebude. Za těch 37 let, co se považuju za aktivního akvaristu,… poslední
JanaP 08.08.2016 10:59
JanaP

No světla tam máš fakt málo. Amazonku myslíš echinodorus? Bylo by lepší vidět fotku, ale buď ty listy hobluje krunýřovec, případně odcházejí kvůli tomu, že jsou emerzní. Že by odcházely emerzní listy tak rychle, to vylučuju, a od slabého osvětlení to také není tak rychlé, takže to vidím na krunýřovce. S dalšími rostlinami bych být tebou počkala, až budeš mít hotové ty LEDky.

Nesnášenlivost s jinými rostlinami to nebude. Za těch 37 let, co se považuju za aktivního akvaristu, jsem se s něčím takovým nesetkala, a to kryptošek mám více druhů (nyní pět, dříve víc) a celkem mi akvárii prošlo kolem 40-50 druhů rostlin. Nyní mám cca 30 druhů rostlin. Že se u mě náročnějším rostlinám se nedařilo, bylo způsobeno výhradně buď tvrdou vodou, pro náročné rostliny nedostačujícím osvětlením nebo tím, že nepřidávám CO2, nikoliv, že by si nějaké rostliny vzájemně nesedly - u tebe nesnášenlivost rostlin příčinou nebude, řekla bych. Uvidíš, až budeš mít to nové osvětlení, podle mě se to zlepší. To AQ má nové, takže si musí nejdříve "sednout". Vysadila bych zatím chemii "změkcovadlo a odchlorovač" a začala bych nepatrně přihnojovat. Jmenované rostliny rostou i v tvrdé vodě.

Jak je to AQ dlouho založené a nedělal jsi v něm nějakou zásadní změnu? Vyfoť akvárko - i podrobnosti, nebo máš někde prezentaci akvária - to by bylo úplně nejlepší. Já mám prezentaci zde: 18227 .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru