Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Náhle umrti ryb

Bylo by dobré, aby sis nastudoval, jak akvárium funguje a co je pro to potřeba, jak o akvárium pečovat a jaké ryby jsou vhodné do tak malého akvária. Nebudu moc zabíhat do podrobností, pro to, abys s tím něco udělal, stačí znát základy: nezaběhnuté akvárium(+případně špatně vybavené) + špatná péče = např. otrava dusíkatými látkami, stres (to je také spouštěč), rozběhnutí nemocí atd. U tebe to jsou jednoznačně špatné podmínky, které ryby byly schopné nějakou dobu vydržet, ale ne nastálo. To, co popisuješ, není údržba, ale harakiri. Tak se ani nediv, že ryby umírají.

A teď ty základy.
Akvárium se NIKDY nesmí měnit nebo čistit celé. Máš tam ryby, které do tak malého AQ vůbec nepatří (živorodky a ancistrus) nad bettou bych přihmouřila oko. Je tam vůbec filtr a osvětlení? A co rostliny, máš? Ty jsou velmi důležité pro správné prostředí. Akvárium nemá při té tvé údržbě vůbec šanci vytvořit vhodné podmínky pro život ryb. Ancistruse daruj, tu loď vyhoď - jednak do AQ takové zbytečnosti nepatří a jednak zabírá prostor v už tak malém AQ. Údržba se dělá dle potřeby. Pokud máš filtr, tak v zaběhnutém akváriu stačí měnit vodu 1x týdně cca 1/3. Pokud filtr nemáš, tak ob den. Obecně ale akvárium bez fitru je pro profíky, nikoliv pro amatéra/začátečníka (to bez urážky). Odkalovat klidně můžeš až tak po dvou měsících od založení (ty máš to AQ v podstatě naprosto nezaběhnuté), a to podle potřeby - když se vytvoří dost detritu (některá akvária je nutné odkalovat každý týden trošku, na některá nemusíš sáhnout celý měsíc i déle, případně jsou výjimky, že i nikdy. A znovu zopakuju - akvárium se NIKDY nesmí čistit celé (nebo měnit všechna voda).

V tuto chvíli bych to viděla tak, abys tam nechal jen bettu a to akvárium pořádně zajel - viz info výše, a případně, pokud nemáš, pořídil vhodnou techniku.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny