Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Náhle umrti ryb

Abych pravdu řekla, tak s tebou v něčem souhlasím. Ale co se týká údržby, nasazování záběhových ryb a výběr vhodných ryb do akvária, tak s tebou nesouhlasím.

A samozřejmě, že ancistrus a gupky do 30l nepatří. On je podstatný rozdíl, když ty ryby mají dostatečný prostor k plavání, nebo jsou v pouhých třiceti litrech "proboha, vždyť každá ryba má pro sebe skoro deset litrů vody" - to není argument. Když budou ve stovce (nebo ve větším) a každá bude mít 5-10 litrů vody, tak to bude paráda, budou mít prostor k životu. Nemůžeš posuzovat 10 l ve třicítce a 10 l ve velkém akváriu - to je nesrovnatelné.
Každá ryba si zaslouží žít slušný život. Použití ryb na záběh není vůči nim fér. Tvé osazenstvo akvária je zářný příklad toho, jak to nemá vypadat. Věz, že tvé ryby strádají s ohledem na prostor. Ty ryby, kdyby uměly mluvit, by ti vysvětlily, že takhle fakt žít nechtějí - všechny potřebují cca 100 l, což je pro ně spíš minimum (pro druh). Máš hejnové ryby, ale nemáš hejno (5 ryb není hejno). I pancéřníčci jsou hejnoví, takže jeden samotný chudák dost strádá, když nemá kámoše svého druhu (alespoň 5-6), molla to samé. Pak existuje termín trápení chovem, do čeho je zahrnut i malý prostor k životu.

Zabíhat akvárium se dá i bez ryb, protože ty ryby, když nevíš, co s tím, na to velmi často doplatí (skoro se nebojím říct, že u začátečníků neznalých věci na to doplatí téměř vždy). A pokud už dáš ryby do čerstvě založeného AQ, tak aby se neotrávily dusíkatými látkami, tak je potřeba měnit vodu alespoň 2x týdně do nastartování (z počátku častěji), což je alespoň po čtyři týdny (ale ani po čtyřech týdnech to AQ není nastartované). Koukám, že tebe to tak nebere - ryby sem ryby tam, vždyť to jsou "jen ryby". Ve třiceti litrech dělat údržbu jednou za dva týdny, to také není zrovna rozumné. Chce to 1x týdně měnit vodu - je to příliš malý objem a to se ti může zhoupnout razdva. Výměnu vody za dva týdny si můžeš dovolit u velkoobjemových akvárií a ne u takového prcka. Co se týká odkalování, tak to by se mělo provádět podle potřeby, takže ten měsíc by mohl být OK, ale každé AQ je jiné, takže je potřeba k tomu údržbu přizpůsobit. Znovu zdůrazňuju, že u malých AQ je potřeba se na údržbu pořádně zaměřit - hlavně na výměny vody.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny