Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr vhodného osvětlení pro 60cm vysoké akvárium

Ahoj všem. Původně jsem zde nechtěl psát ale musím , protože jsem zažil nemilou zkušenost .

Zařizuji akvárium o rozměrech 95cm dlouhé ,35cm široké a 60cm vysoké . Chci si udělat vlastní kryt a zvažuji výběr vhodného osvětlení akvária . Ze začátku jsem chtěl LED osvětlení , ale nejspíš vsadím na jistotu a pořídím pořádné zářivky určené právě na akvária . Otázka zní , jak výkonné ? Ptal jsem se ve třech prodejnách akvaristiky a názory se rozcházely . Jednou mi bylo řečeno dvě zářivky po 20 Wattech o délce akvária , podruhé mi řekl ať zvolím dvě zářivky bílé po 20W a jednu do modra slabší ??? a třetí prodejce to vypočítal na papíře a řekl že na toto akvárium potřebuji osvětlení 140W protože na litr vody připadá asi 0.7W světla.

Vzdal jsem veškeré snažení a jsem tady , abych se zeptal odborníků co je tedy správně a pomohli mi najít řešení mé nejspíš pro někoho záludné otázky .Děkuji

Předmět Autor Datum
Tak třetí to vypočítal správně, ale počítal to z maximálního objemu AQ (musíš odečíst cca 10 cm výšk… nový
JanaP 28.09.2016 19:45
JanaP
Ahoj , děkuji za za odpověď a za názor . Budu se teda držet tím co říkáš . Ještě mě zajímá , jak vy… nový
venomcz 29.09.2016 08:35
venomcz
Já mám zářivky doslova pár centimetrů nad vodou, a je to OK. Musíš ale zvolit vodotěsné patice, ne o… nový
JanaP 29.09.2016 19:12
JanaP
děkuji ti . Už mám seznam co nakoupit a zářivky včetně vodotěsných patic tam jsou . Předřadníky budo… poslední
venomcz 30.09.2016 13:19
venomcz

Tak třetí to vypočítal správně, ale počítal to z maximálního objemu AQ (musíš odečíst cca 10 cm výšky). Je potřeba to počítat z čistých litrů. Ale i tak ten přepočet W/l je orientační. Je to takové nejjednodušší vysvětlení, jak svítit. Ti první dva kecají nesmysly, pod tak slabým osvětlením by ti nic nerostlo. A modrou zářivku do AQ dávat je také nesmysl. Někdo modré světlo používá jako noční osvětlení, ale osobně si myslím , že to vhodné není, navíc to modré světlo ze zdravotního hlediska vhodné není ani pro lidi. Jen si už nepamatuju, proč.

Takže - to AQ má nějakých 160 čistých litrů na plavání , což znamená, že pokud by bylo běžně vysoké, což je 40-50 cm (při objemu 160 l), tak by stačilo cca 80 - 100 w, dle náročnosti rostlin. Při té vyšší hranici už by to chtělo asi i kromě hnojení přidávat CO2. Vzhledem k tomu, že AQ je nestandardně vysoké, tak bude potřebovat silnější osvětlení, protože je potřeba kvůli nízkým nebo náročným rostlinám světlo dotlačit až ke dnu. Já bych to odhadla tak na 120 W (100 - 120) + přidávání CO2, ale možná i víc. Možná spíš ty LEDky. S takovou výškou AQ zkušenost nemám, takže by bylo dobré, aby se k tomu vyjádřil někdo, kdo takové AQ provozuje a hlavně je to zkušený akvarista. Co se týká zářivek, tak žádné speciální nemusíš pořizovat, protože to stojí fůru peněz a účinek je stejný jako u obyčejných zářivek, je to jen kšeft, nic víc. Vzhledem k výšce akvária bych doporučovala zářivky se studenějším světlem. Běžně se používají zářivky řady 8xx - nejvíce 840 a 865, pak také 830, ty jsou hodně žluté, což pro tebe nepřipadá v úvahu. 840 jsou také spíš žluté, ale pro běžně vysoká AQ jsou přijatelné. 865 by byly nejlepší, vydávají bílé světlo a AQ pod nimi vypadá dobře. Jsou i studenější zářivky, ale ty už jsou dost domodra, což v rostlinném AQ není pěkné. Ideálně T5 - jsou lepší než T8.

Ahoj ,
děkuji za za odpověď a za názor . Budu se teda držet tím co říkáš .

Ještě mě zajímá , jak vyřešit prostor mezi akvárie a osvětlením . Zda udělat kryt s krycím sklem . To netuším . Co jsem se tak díval na internet na fotky , tak většina jich krytých není a to mě příjde trochu nebezpečné , když bych se rozhodl pro zářivky .

Já mám zářivky doslova pár centimetrů nad vodou, a je to OK. Musíš ale zvolit vodotěsné patice, ne obyčejné. A ještě rada - na každou zářivku použij samostatný předřadník, protože je budeš moct zapínat a vypínat každou zvlášť. Zářivky vol co nejdelší, aby ti pokryly pokud možno celou délku akvária. Krycí sklo by ti ubíralo na světle, takže být tebou bych ho zatím neřešila. To uvidíš, až podle okolností.

děkuji ti . Už mám seznam co nakoupit a zářivky včetně vodotěsných patic tam jsou . Předřadníky budou dva a budu je mít pod akvárkem. Ty nad vodou prostě mít nechci .
chtě bych dát zářivky do horního víka , které můžu kdykoliv sundat pro snažší čištění a abych nemusel čistit a jezdit rukou okolo zářivek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru