Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přidání rostlin do začínajícího akvária

Zdravím, mám dnešní den zatím jen 4 dny akvárium.
Akvárium mám toto: https://akvaria.heureka.cz/aquael-akvarium-pearl-o valne-40x25x30-cm-26-l/specifikace/#section
Mám v něm týden předem namočený kořen a rostlinku egeria densa (zatím vypadá celkem pěkně.. uchytila se a rostou jí nové "větvičky", jak byla v košíčku, tak jsem ji rozdělil na jednotlivé stonky a zasázel všude možně po akváriu)
rybičky mám obyčejné paví očka (jednoho samce a dvě samice)
otázka směřuje na to, jestli v této fázi můžu přidat nějakou rostlinku popř. nějakou tu rybku? další otázka je, jestli se nezkracuje doba nitrifikace velikostí akvária? a poslední dotaz, jestli jde množit již zmíněná rostlinka lámáním?
díky za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Zdravím, akvárium máte pro začátečníka dost malé. Tento typ neznám, ale předpokládám, že filtr je zc… nový
reply 23.03.2017 09:14
reply
Filtr mám tento: http://www.reptiliashop.it/aquarium-systems-micro- jet-filter-mcf-40-max-40-l ale č… nový
akozeny 23.03.2017 14:58
akozeny
Ak chceš ešte nejaké rastliny, širokolisté, môžeš skúsiť pridať Anubias nana. Je to dosť nenáročná a… nový
perenquen 23.03.2017 19:02
perenquen
Co ten můj filtr? v pohodě? Ten anubias se mi líbí, měl jsem ho i dříve..jak mám ten kořen v akváriu… nový
akozeny 23.03.2017 19:24
akozeny
konkrétne s tým filtrom nemám skúsenosť, ale myslím, že bude ok... hlavne, aby bol nastavený tak, že… poslední
perenquen 24.03.2017 09:03
perenquen
Rybky určite nepridávať. Z rastlín by som ja osobne nepridával nový druh, ale možno ešte kúpil 1 koš… nový
perenquen 23.03.2017 10:57
perenquen

Zdravím,
akvárium máte pro začátečníka dost malé. Tento typ neznám, ale předpokládám, že filtr je zcela nevhodný (v těchto setech bývá příliš výkonné čerpadlo s uboze malým filtračním mediem).
Rybičky se do akvária dávají nejdříve po čtyřech týdnech a ne čtyřech dnech.
Gupky nejsou do takového akvárka vhodné. Asi přežijou, ale jsou to děsný prasata a kazí vodu - nebude stíhat filtr a musíte často měnit.
Egeria byla dobrá volba, roste rychle a ano, množí se řízkováním. Rostlinky přidávejte, ryby ani náhodou.

Filtr mám tento: http://www.reptiliashop.it/aquarium-systems-micro- jet-filter-mcf-40-max-40-l
ale čerpadlo, které tam je jsem omezil na poloviční výkon, takže proud nehýbe s rostlinami ale jde vidět, jak proudí maličké bublinky kolem stěn akvária.
někde jsem se dočetl, že pokud do akvária nedám rybičky, tak nezačne nitrifikační proces. Co byste mi doporučili za nějaké hezké rybičky pro začátečníky (přinejlepším modré, ty gubky byly na přání přítelkyně a to prostě nejde odmítnout.. :D).
egeria mi doslova roste před očima, takže se budu ji snažit rozmnožovat.
narazil jsem na netu na stránku cs ... jaké s ní máte zkušenosti?
Květiny bych rád přidal nějaké širokolisté nebo něco malého vzrůstu, co se dá dát na dno.. něco jako mech a přiroste na stěrk. můžete mi nějaké doporučit?
A toho, že mám malé akvárium jsem si vědom, je to náročnější na údržbu, ale toto akvárium jsem dostal nové darem..
díky za odpovědi

Ak chceš ešte nejaké rastliny, širokolisté, môžeš skúsiť pridať Anubias nana. Je to dosť nenáročná a vytrvalá rastlina. V čerstvo zariadenom akváriu sa uspokoj s tým, že ti vôbec prvé rastliny a rybky začnú prosperovať. S "machom prirasteným na štrk" zatiaľ nerátaj, to je už vyšší level (asi myslíš rastlinku Riccia http://kindsofornamentalplants.blogspot.sk/2012/06 /riccia-fluitans.html)

K tým gupkám, čo už máš, žiadne nové rybky nepridávaj, aspoň nie prvé týždne. Pri akvaristike sa dosť vyplatí trpezlivosť. Ináč vhodnejšie než klasické gupky by do toho akvária boli tzv. endlerky (podobné, ale menšie od gupky).

Co ten můj filtr? v pohodě? Ten anubias se mi líbí, měl jsem ho i dříve..jak mám ten kořen v akváriu tak ho mám k tomu uchytit? popř čím? mám ho koupit někde ve zverimexu nebo ho mám objednat v tom aqua daho (odkaz v minulé otázce). Ano, ten mech je moc pěkný ale dobře, počkám.

Dobře, kupovat už nic za rybičky nebudu.

konkrétne s tým filtrom nemám skúsenosť, ale myslím, že bude ok... hlavne, aby bol nastavený tak, že nebude robiť z akvária "práčku". Anubias sa dá normálne zasadiť do dna, alebo uchytiť napr. silonom o drevo, prípadne priťažiť korene k nemu nejakým kameňom, tak aby rastový vrchol smeroval na drevo - po čase, ako bude pokračovať v raste, by sa mal novými koreňmi "prilepiť" k podkladu
v zverimexe rovno vidíš, čo kupuješ... cez eshop bude možno lacnejší... rozhodnutie je na tebe :)

Rybky určite nepridávať. Z rastlín by som ja osobne nepridával nový druh, ale možno ešte kúpil 1 košík egerie. Netreba ich rozsádzať jednotlivo, je to krajšie, keď vyrastajú v trse. V dobrých podmienkach je to rýchlo rastúca rastlina, až plevel, ktorý po čase asi bude treba redukovať (zastrihávať - dá sa takto aj množiť, že odstrihnutý koniec sa zasadí znovu do substrátu... samozrejme tou odstrihnutou časťou a nie rastovým vrcholom). Táto rastlinka živorodkám celkovo vyhovuje.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru