Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Hnědnutí rostlin

Zdravím. dnešním dnem to bude 13 dní, co jsem si založil akvárium. objem má 26 litrů. topítko mám od aquaelu 25w, filtr mám micro jet filter mcf 40. Světlo mám 9W. vodu dotuju CO2 homemade způsobem (dvě flašky jedna s vodou, a druhá s půllitrem vody, osmi lžičkami cukru a ledné lžičky droždí (vychází mi to tak na jednu bublinku za sekundu)) Rostliny v akváriu jsou Anubias nana, egeria densa a limnophila sessiliflora. U egerie to začalo, byla celkem hnědá, tak jsem ji ostříhal a nechal jenom zelené konečky s kořínky, na anubiasu to tolik vidět nejde a na limnophile to hnědnutí začíná být vidět.. nějaké rady a tipy, co by proti tomu pomohly? Děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Koukni zde.proc v akváriu hnědnou rostlinky nový
titanic1912 02.04.2017 00:02
titanic1912
V čerstvě založeném akváriu není moc rozumné přidávat CO2. Při založení akvária je nejlepší nechat r… nový
JanaP 02.04.2017 10:33
JanaP
Děkuji všem za rady, ještě bych se rád zeptal, jaký filtr byste mi doporučila a jaké rostliny? Někde… poslední
akozeny 02.04.2017 11:32
akozeny

V čerstvě založeném akváriu není moc rozumné přidávat CO2. Při založení akvária je nejlepší nechat rostliny "rozkoukat" bez jakéhokoliv hnojení. A teprve až rostliny začnou dobře růst, tak je možné nepatrně začít hnojit. Ale i bez CO2 akvárium dokáže dobře prosperovat. Pokud přidáváš CO2, tak zákonitě musíš i hnojit.

Já bych to viděla tak, že bys měl CO2 vypnout a pořídit hromadu rostlin, což je pro nastartování akvária to nejdůležitější. Tvoje AQ je v podstatě holobyt. A určitě jsi neměl pořizovat ryby. Ryby je lepší pořídit až když je AQ alespoň trochu nastartované, což je tak za 6 týdnů. A u malých akvárií se se vším musí postupovat obezřetně, protože se v nich dost těžko udržuje dobré prostředí. To akvárium má možná čistých 20 l, což není objem pro ryby a už vůbec ne pro paví oka. Když založíš akvárium, tak je lepší dát jen malé druhy šnečků a občas strošičku nakrmit. To AQ kvůli svému nízkému objemu je vhodné akorát tak pro krevetky. Navíc ten filtr nemá téměř žádnou filtrační hmotu, takže to akvárium nemůže utáhnout. Měl bys zauvažovat o buď vytunění filtru nebo o změně filtru. Takto malá akvária můžou dobře fungovat jen s bublifukem, což je molitanový filtr poháněný vzduchovacím strojkem. Vodu dolij až ke krytu a 1/3 vody měň 2x týdně. Ta častá výměna je potřebná kvůli dobrým podmínkám pro ryby, když už je tam máš.

Děkuji všem za rady, ještě bych se rád zeptal, jaký filtr byste mi doporučila a jaké rostliny? Někde jsem četl, že je dobré koupit odolnější druhy ryb do začínajícího akvária, protože proces nitrifikace se poté spouští rychleji, než kdyby tam ryby nebyly- co je na tom pravdy?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru