Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem úhyn rybiček

Ahoj,může mi někdo poradit proč hynou rybičky? Mám akvarko 60L (celý set filtr,topítko,světlo).Zdá se mi že voda mírně vždycky zežloutne,rybičky se drží spíše u dna a zdá se mi že trochu lapají. Denně bublinkuji 10hodin. Může mi někdo poradit co s tím? Díky Jan. (panhary@seznam.cz)

Předmět Autor Datum
Jako první pomoc udělej částečnou výměnu vody několik dní za sebou, cca 1/3 objemu. Zřejmě budou zvý…
JanaP 06.04.2017 13:05
JanaP
Vodu měním každé cca dva měsíce 1/3 každý týden přilévám easy balance. Nedávno jsem vyměnil vodu kom…
Janjan 06.04.2017 22:41
Janjan
Kompletní výměna vody jenom z důvodu údržby je víceméně hloupost. Délka intervalu mezi jednotlivými…
Minea 07.04.2017 10:22
Minea
Mám dvě skaláry,pár neonek,ancitruse a ještě tři nějaké menší rybky.Ještě jsem dokoupil tři neritina…
Janjan 07.04.2017 11:38
Janjan
Nejsem žádný odborník, ale podle mě máš přerybněno, navíc kombinace ryb je taky mimo. Počítej na 1 c… poslední
Minea 07.04.2017 17:25
Minea

Jako první pomoc udělej částečnou výměnu vody několik dní za sebou, cca 1/3 objemu. Zřejmě budou zvýšené dusíkaté látky. Jak je dlouho AQ založené, jak dlouho jsou v něm ryby a jak děláš údržbu? AQ vyfoť. Fotka vypoví víc, než dlouhé dopisování.

Kompletní výměna vody jenom z důvodu údržby je víceméně hloupost. Délka intervalu mezi jednotlivými výměnami vody záleží na spoustě faktorů - jako je velikost akvária a počet a druh ryb, které v něm jsou, zda bylo použito léčivo a pod. Než se ti akva stabilizuje, měň 1/3 vody každý den po dobu jednoho týdnu, pokud se situace zlepší, další týden měň ob den, od dalšího týdne 2x za týden. Voda by měla být alespoň 8 hodin odstátá, aby z ní vyprchal chlor. Ryby v prvním týdnu nakrm až tak po 3 dnech a trošku. Voda se nejčastěji kazí z překrmování a z přerybnění. Máš v akváriu nějaké rostlinky? Přispívají k bezproblémovému chodu akva, takže jestli žádné nemáš, doporučuji pořídit. Zelené kamínky a sklo bude nejspíše způsobeno řasou, tu dobře likviduje např. ancitrus. Nepíšeš jaké ryby v akva máš, tak těžkou posoudit, jestli se s nimi snese.

Mám dvě skaláry,pár neonek,ancitruse a ještě tři nějaké menší rybky.Ještě jsem dokoupil tři neritina.Rostlinky mám,také se jim moc nedaří(vypadá to že je rybyčky okusují).Mohlo by pomoci na řasu snížit dobu svícení?

Nejsem žádný odborník, ale podle mě máš přerybněno, navíc kombinace ryb je taky mimo. Počítej na 1 cm živé dospělé ryby minimálně 2 litry vody. Máš 60l akva, něco odečti na dno, rostliny a dekorace - cca 5l, vychází mi to 27,5 cm ryb. Skalára určitě nepatří do takhle malého akvária, navíc potřebuje vyšší vodní sloupec a je to dravec - takže baští menší ryby. Neonky jsou stádové ryby, jejich minimální počet je doporučován na 8 kusů. Menší ryby - nevím co tím myslíš. Viděla bych to tak, že skaláry se pokusíš vrátit do obchodu, popř. je daruješ zkušenějšímu akvaristovi. Neonky a ancitrus se snáší celkem dobře, to můžeš nechat. U "menších ryb" zjistíš, co jsou zač, případně, že v dospělosti budou celkem veliké nebo se nebudou snášet se zbytkem osádky, se jich taky zbavíš.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru