Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem uhynutí rybky před vytřením

Dobrý den,
téměř tři měsíce se stává, že rybička s plným břichem těsně před vytřením zahyne. Už se zdá že vypustí mladé a je po ní. Jak u Black Molly, tak i u Paví oček. Nevíte co dělám špatně?
Díky za radu.

100L akvárko

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Taky si myslím, že je to vodnatelnost. Pokud s ní nemáte zkušenosti, tak lehce pro seznámení informa…
PaveJan 13.02.2018 09:28
PaveJan
Děkuji za informaci, je ale zvláštní, že to postihuje pouze samice, samečci jsou v pohodě. Každopádn…
djlada 13.02.2018 20:12
djlada
Vytírání samic je rovněž stresová situace. Stačí špatná voda, špinavé dno, zlobivé teritoriální rybk… poslední
PaveJan 14.02.2018 11:00
PaveJan

Taky si myslím, že je to vodnatelnost. Pokud s ní nemáte zkušenosti, tak lehce pro seznámení informace o v odkazu. Uvádí se, že funguje tetracyklin a nebo chloramfenikol a v tom odkazu uvádějí i penicilin a sulfonamidy. Pokud máte penicilin doma, můžete vyzkoušet dle návodu (400 000 m.j. na 80 litrů vody). Já jsem tohle onemocnění ještě neměl, ale údajně funguje i eSHa 2000 = léčivo "na všechno". Je to možné, protože návody, které uvádí léčbu pouze antibiotiky vznikaly v době, kdy eSHa neexistovala a třeba funguje a návody se jen opakují a přepisují. Obsahuje mimo jiné i proflavin - bakteriostatická látka. Vodnatelnost se obvykle neléčí. Pouze v případě drahých rybek to má cenu. Nafouklé ryby ihned utraťte, podezřelé do karantény a zkusil bych tu eSHu jak do karantéty, tak preventivně do akvárka. Dávkování dle návodu.
Vodnatelnost obvykle podporuje zanedbaná nádrž. Špína, sporadická výměna vody, vysoké hodnoty amoniaku a dusitanů ve vodě,... Případně nějaké další stresové faktory. Bakterie způsobující onemocnění jsou v akváriu běžně přítomné, jen čekají na svou příležitost.

Vytírání samic je rovněž stresová situace. Stačí špatná voda, špinavé dno, zlobivé teritoriální rybky,... a jak se to sečte dohromady, tak prostě choroba klidně přijde. Dost často se uvádí, že rybky v případě vysoké koncentrace dusitanů lapají po dechu u hladiny. Není to úplně pravda, dělají to třeba jen ráno a přes den už ne. Zároveň ale vysoké dusitany mohou způsobit nafouknutí břicha (podobně i nadměrné sycení vody CO2 z flašky). Předpokládám, že hlístice jste vyloučil (dlouhé bílé výkaly). Pokud jste něco v údržbě akvária zanedbal, tak napravit a dál se uvidí. Důkladně odkalte a vysajte, 1/3 vody vyměňte. Živorodky chrápou v noci na dně - pokud je tam svinčík (detrit), tak jim to rozhodně neprospívá. A obecně živorodky zaneřádí vodu velice rychle. Pokud je jich v akvárku hodně, je třeba odkalovat a měnit vodu častěji.

Taková blbá otázka - víte na tuti, že všechny ty nafouklé rybky jsou samice a mají v plánu se vytřít? Není to nemocná směs samic a samečků?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru