Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Řasy nebo sinice

Dobrý den,
Vím tě tahle otázka už tady byla vložena několikrát, ale já se nedohledal odpověďi. Jsem začínající akvarista a při založení nového akvarka se mi po 2 týdnech udělala jaká řasa na všech dekoracich, podkladu a postupně i skle které je cištěno. Zkoušel sem akvárium založit asi 3x znovu, pokaždé ale se stejným koncem. V akváriu nejsou žádné živé rostliny. Pouze kamenity podklad, dekorace a umělé rostliny. Nezkoušel sem zatím používat žádný přípravek na odstranění, proto si jdu k vám pro radu

Předmět Autor Datum
Problém je právě ta absence rostlin. Ne, že by to nešlo, ale není to vhodné řešení pro začátečníka.…
PaveJan 12.03.2018 09:08
PaveJan
Ano jedná se o hnědý a slizký povlak, ale bohužel sama nezmizela ani po měsíci. Filtraci mám dostate…
Mach3ta 12.03.2018 11:10
Mach3ta
Akvárium bez rostlin patří mezi náročné a vyžadují údržbu. Nejméně údržby vyžadují akvárka s nenároč…
PaveJan 12.03.2018 17:50
PaveJan
Dobře, děkuji moc za doporučené rady. poslední
Mach3ta 13.03.2018 08:23
Mach3ta

Problém je právě ta absence rostlin. Ne, že by to nešlo, ale není to vhodné řešení pro začátečníka. Nenapsal jste jaká řasa, ale pokud hnědá a slizká, tak tak je běžná a časem zmizí. Objeví se druhý týden a pokud je akvárko dobře založené a s kytkama, tak 4. týden zmizí. Na zajetí doporučuji bakterie a ne jednorázově, ale velkou dávku na začátek a pak každý den trochu. Třeba Seachem Stability - dal jsem doporučenou dávku a pak každý den 5 ml (200 l akvárium) dokud jsem to malé balení nespotřeboval. Zkrátí se "zajíždění" a ve vodě bude méně amoniaku. Právě amoniak mají řasy jako zdroj dusíků rády. Předpokládám, že adekvátně výkonný filtr máte.

Pokud budete chtít změnu = stabilní akvárium bez řas, vyměňte dno za písčité a udělejte si test na vápník - někde v misce nalijte na vzorek ocet a koukejte zda pouští bublinky a pokud ano, tak je to špatný písek. V hrubém štěrku nic neporoste. Vyhoďte plastové kytky a kupte nenáročné rostliny a mrkněte na různé nádrže pro inspiraci na rybicky.net. Pokud budou v nádrži nějaké ty rybky, tak zajistí pro nenáročné rostlinky i přirozené hnojení. Jinak parmička siamská, když má hlad a je třeba 3 dny bez jídla, je jako kombajn na všechny možné druhy řas. Podobně jsou na tom živorodky ale někdy se jim nechce do ruduchy. A ty přisedlé má ráda neretina zebra.

Akvárka bez rostlin á la Malawi mají něco do sebe, ale podle mě je se jedná o zcela nevhodné řešení pro začátečníka.

PS: zkuste uvažovat jako rybička. Mají raději rostlin a kámen než plast a různé dekorace.

Ano jedná se o hnědý a slizký povlak, ale bohužel sama nezmizela ani po měsíci. Filtraci mám dostatečně výkonnou, o to se nebojím. Při zakládání akvária sem volil právě umělé rostlinky s tím že akvárium bude téměř bezúdržbové jelikož se v něm nebudou tvořit právě řasy, ale děkuji za typ a zkusím obmenit za písek a živé rostlinky.

Akvárium bez rostlin patří mezi náročné a vyžadují údržbu. Nejméně údržby vyžadují akvárka s nenáročnými rostlinami, průměrným osvětlením, průměrnou rybí osádkou s minimálním nebo žádným hnojením. Až se odporoučí hnědá, tak přijde zelená.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru